Kronik Lenfoid Lösemili hastalarda eritrosit membran lipid profili, oksidatif stres ve DNA hasarı parametrelerinin incelenmesi
Investigation of erythrocyte membrane lipid profile, oxidative stress and the parametres of DNA damage in patients with Chronic Lymphoid Leukemia
- Tez No: 818752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM AKGÜN ÇAĞLIYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, DNA hasarı, Eritrosit membran lipit profili, Kronik lenfositik lösemi, Oxidative stress, DNA damage, Erythrocyte membrane lipid profile, Chronic lymphocytic leukemia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Kronik lenfoid lösemili hastalarda eritrosit membran lipid profili, oksidatif stres ve DNA hasarı parametrelerinin incelenmesi Dr. Bahadır KARAKULA Kronik lenfositik lösemi (KLL), en sık tanı alan lösemi türüdür ve yetişkinlerdeki tüm lösemilerin yaklaşık %30'unu oluşturur. KLL insidansı yılda 4.2/100.000'dir. Medyan tanı yaşı 72'dir. KLL insidansı erkeklerde kadınlardan daha yüksektir ve erkek-kadın oranı 1.9:1'dir. Çalışmada, KLL hastalarında sistemik oksidatif stres parametreleri, KLL hastalarında comet yöntemi ile izole edilen lenfositlerde DNA hasarı varlığı, eritrosit membran lipid profili araştırıldı. Çalışmamıza Haziran 2021 - Aralık 2022 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Hematoloji polikliniğine başvuran, yeni tanı 38 KLL hasta ile yaş-cinsiyet uyumlu 38 kontrol grubu dahil edildi. TOS ve TAS ölçümleri, OSİ, Comet analizi ile DNA hasarı incelemesi, serum 8-OHdG, gaz kromatografik analiz gerçekleştirildi. Olgu grubunda TOS ve OSİ değerinin kontrol grubundan daha yüksek olduğu gözlendi (sırasıyla p=0.014 ve p=0.022). Olgu ve kontrol grubu arasında TAS ve 8-OHdG değerinde anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Comet yöntemi ile ölçülen DNA hasarının olgu grubunda arttığı saptandı (p0.05). Sonuç olarak, KLL'de oksidatif stres ve DNA hasarının arttığı gözlendi. Çalışmamızın prognostik bir önemi olduğuna ve potansiyel terapötik etkileri olan hastalığın biyolojik olarak anlaşılmasında yeni fikirler ortaya çıkardığına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Erythrocyte Membrane Lipid Profile, Oxidative Stress and the parametres of DNA Damage in Patients with Chronic Lymphoid Leukemia Dr. Bahadır KARAKULA Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is the most commonly diagnosed type of leukemia, represents about 30% of all leukemias in adults. The incidence of CLL is 4.2/100.000 per year. The median age of diagnosis of 72 years. The incidence of CLL is higher in males than in females, with a male-to-female ratio of 1.9:1. In the study, we investigated systemic oxidative stress parametres in CLL patients, the presence of DNA damage, erythrocyte membrane lipid profile in lymphocytes isolated by the comet method in CLL patients. In the study, 38 newly diagnosed CLL patients and 38 age-sex matched control groups were inclued in Pamukkale University Medical Faculty Hospital, Department of Hematology between June 2021 and December 2022. TOS and TAS , OSI, Comet analysis, DNA damage, serum 8- OHdG, gas chromatographic analyzes were performed. It was observed that the results of TOS and OSI in the case group were higher than the control group (p=0.014 and p=0.022, respectively). There is no significant difference in terms of TAS and 8-OHdG between the case and the control group (p>0.05). It was determined that DNA damage was increased by measured Comet method at the case group. Although the level of membrane fatty acids was decreased in the case group compared to the control group, no significant difference was found statistically. (p>0.05) In conclusion, it has been observed that oxidative stress and DNA damage increased in CLL. We believe that our study have a a prognostic significance and getting new opinion in the biological comprehension of the disease with potential therapeutic implications.