İstanbul'da hizmet veren aile hekimlerinin birinci basamak sağlık hizmetlerinde yaşlı bireylere kapsamlı geriatrik değerlendirme uygulanması hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının araştırılması
Study of knowledge, attitudes and behaviors of primary care physicians serving in istanbul about applying comprehensive geriatric assessment to elderly individuals in primary health care services
- Tez No: 818763
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN TORUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halk Sağlığı, Public Health
 - Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Gerontolog, Gerontoloji, Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme, Yaşlı Sağlığı, Comprehensive Geriatric Evaluation, Elderly Health, Family Medicine, Gerontologist, Gerontology, Primary Health Care
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmada birinci basamak sağlık hizmetlerinde kapsamlı geriatrik değerlendirmenin yapılması konusunda aile hekimlerinin bilgi, tutum ve davranışlarını ve geriatrk tutumlarını incelemek ve gerontolog mesleği ihtiyacına vurgu yapmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı bir nicel saha araştırmasıdır. Çalışmanın evrenini İstanbul'da hizmet veren 1200 aile hekimi oluşturmaktadır ve örneklem büyüklüğü 125 olarak hesaplanmıştır. Katılımcılara sosyodemografik durumla ilgili sorular, UCLA Geriatrik Tutum Ölçeği soruları ve literatür ışığında aile hekimlerinin yaşlı sağlığı için kapsamlı geriatrik değerlendirme konusunda bilgi, tutum ve davranışlarını sorgulayan sorulardan oluşan bir anket formu yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %50'si kadın, %50'si erkektir ve %20,7'si 20-30, %31,9'u 31-40, %23,3'ü 41-50, %24,1'i 51 ve üzeri yaştadır. %23,3'ü 1-5 yıl, %21,6'sı 5-10 yıl, %55,2'si 10 yıldan fazla meslek deneyimine sahiptir. Ailede 65 yaş üzeri birey varlığına göre %68,1'i evet, %31,9'u hayır cevabı vermiştir. UCLA-Geriatrik Tutum Toplam ortalamaları 46,603±6,208 olarak bulunmuş olup yaşlı bireylere hizmet sunma tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Geriatrik tutum toplam puanları yaşa, cinsiyete, mesleki deneyime ve ailede 65 yaş üzeri birey varlığına göre göre anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05). Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme sorularında katılımcıların %68,7'sinin bilgi, %66,7'sinin tutum ve %25'inin davranışlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Sonuç: Aile hekimlerinin geriatrik tutumlarının olumlu olduğu, kapsamlı geriatrik değerlendirme uygulanması ile ilgili bilgi ve tutumlarının davranışlarına göre daha olumlu olduğu bulunmuştur. Davranışlarının bilgi ve tutumlarına göre daha olumsuz cevaplar içermesinin nedeni olarak iş yüklerinin çok olması nedeniyle kapsamlı geriatrik değerlendirme yapamayacakları tutumuna vermiş oldukları yüksek katılım gösterilebilir. Aile hekimlerinin yaşlı bireylere yönelik hizmet sunmada bütüncül yaklaşım ve ekip iş birliğine ihtiyaç duyulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to examine the knowledge, attitudes and behaviors of family physicians and geriatric attitudes about performing comprehensive geriatric evaluation in primary health care services and to emphasize the need for gerontologist profession. Materials and Methods: This study is a cross-sectional and descriptive quantitative field study. The population of the study consists of 1200 family physicians serving in Istanbul and the sample size was calculated as 125. A questionnaire form consisting of questions about sociodemographic status, questions from the UCLA Geriatric Attitude Scale and questions questioning the knowledge, attitudes and behaviors of family physicians about comprehensive geriatric assessment for elderly health in the light of the literature was applied face-to-face to the participants. Results: 50% of the participants were female, 50% were male, 20.7% 20-30, 31.9% 31-40, 23.3% 41-50, 24.1% 51 and above age. 23.3% have 1-5 years, 21.6% 5-10 years, 55.2% more than 10 years of professional experience. According to the presence of individuals over the age of 65 in the family, 68.1% answered yes and 31.9% answered no. The total mean of UCLA-Geriatric Attitudes was found to be 46.603±6,208, and the attitudes towards providing services to elderly individuals were found to be positive. Geriatric attitude total scores do not differ significantly according to age, gender, professional experience and the presence of individuals over 65 years of age in the family (p>0.05). In the Comprehensive Geriatric Evaluation questions, it was determined that 68.7% of the participants had positive knowledge, 66.7% had a positive attitude and 25% had a positive attitude. Conclusion: It was found that the geriatric attitudes of family physicians were positive, and their knowledge and attitudes about the implementation of comprehensive geriatric assessment were more positive than their behaviors. The reason why their behaviors include more negative answers than their knowledge and attitudes can be shown as their high level of participation in the attitude that they cannot make a comprehensive geriatric evaluation due to their high workload. It has been determined that family physicians need a holistic approach and team cooperation in providing services to elderly individuals.