Sağlık kurumlarında hasta güvenliği davranışını tahmin etme;bütünleştirici bir modelin testi ve gelişimi
Predicting patient safety in health institutions; testing and development of an integrative model
  1. Tez No: 818811
  2. Yazar: YASİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURULLAH KURUTKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Bilgisi ve Güvenlik Motivasyonu, Güvenlik katılımı ve Güvenlik Bağlılığı, Hızlı İş Yapma Baskısı, Sosyal Destek, Yönetim Güvenlik Taahhüdü, Fast Job Pressure, Safety Management Commitment, Safety Motivation and Safety Knowledge, Safety Participation and Safety Compliance, Social Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, güvenlik ile ilişkilendirilen öncüllerin (yönetim güvenlik taahhüdü, sosyal destek, hızlı iş yapma baskısı, güvenlik bilgisi ve güvenlik motivasyonu) sağlık personellerinin güvenlik faktörlerine katılımı ve uyumluluğu üzerindeki etkisini incelemektir. Bu çalışmanın verileri Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde çalışan 376 personelden yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Sorular 5'li likertten oluşmaktadır. Anket verileri SPSS 26 ve Smart PLS 4 programlarıyla analiz edilmiştir. Analiz de açıklayıcı faktör analizi, korelasyon analizi regresyon ve farklılık analizleri ile yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Toplamda 7 ana hipotez oluşturulmuştur. Analiz sonuçlarına göre sosyal destek, güvenlik motivasyonu, güvenlik bilgisi ve güvenlik uyumluluğu faktörleri güvenlik katılım değişkeni üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkiye sahiptir. Bu çalışmanın sonuçları, güvenlik katılımını etkileyen faktörlerin derecesini tespit ettiği için hem kurum yöneticileri hem de sağlık politikasına yön veren kişiler bu verilerden kanıta dayalı karar verme sürecinde yararlanabilir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to examine the effect of the antecedents associated with safety (safety management commitment, social support, fast job pressure, safety knowledge, and safety motivation) on health personnel's safety participation and safety compliance. The data of this study were collected from 376 personnel working in Training and Research Hospital by face-to-face survey method. The questions consist of a 5-point Likert scale. The survey data were analyzed with SPSS 26 and Smart PLS 4 programs. Explanatory factor analysis, correlation analysis, regression and difference analyses, and structural equation modeling were used in the study. A total of 7 main hypotheses were formed. According to the results of the analyses, social support, safety motivation, safety knowledge, and safety compliance factors have a statistically significant effect on the safety participation variable. Since the results of this study determine the degree of factors affecting safety participation, both organizational managers and health policymakers can benefit from these data in the evidence-based decision-making process.