Bütüncül tıp kapsamında enneagram kişilik tipleri ve homeopatik yapısal remediler arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigating the relationship between enneagram personality types and homeopathic constitutional remedies in the context of holistic medicine
  1. Tez No: 818891
  2. Yazar: ESRA TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TİMUÇİN ATAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bütüncül tıp, enneagram, homeopati, stres hattı, yapısal remedi, Constitutional remedy, enneagram, holistic medicine, homeopathy, stress line
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bütüncül tıp; beden, zihin ve ruhun bir bütün olarak ele alınması gerektiğini savunan bir sağlık yaklaşımıdır. Enneagram, 9 kişilik tipini sağlıklı, ortalama ve sağlıksız durumlarında inceleyen dinamik bir kişilik tipoloji sistemidir. Homeopati, Dr. Samuel Hahnemann tarafından kurulmuş hastayı değerlendirirken zihin yapısını da bütüncül bir bakış açısıyla ele alan bir tedavi sistemidir. Çalışmamızda Enneagram kişilik tipleri ile homeopatik remedilerin zihin bulguları arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Bunun için enneagram kişilik tiplerinin sağlıksız seviyede, stres hattında ve her iki kanat için ayrı ayrı stres hattında ortaya çıkardıkları kişilik özellikleri, homeopatik açıdan birer zihin semptomu olarak ele alınarak homeopatik bir yazılım olan Radar Opus ile analiz edildi. Elde edilen bulgular ayrı ayrı incelenerek yorumlandı. Bu çalışmada 9 ana mizaç için 62 adet ve 27 stres hattı için toplam 399 adet rubrik analize dahil edildi. Analiz sonucunda çıkan remedilerin çoğunun polikrest olduğu ve stres hattına gittikçe sifilitik remedilerin ortaya çıktığı dikkat çekti. İlave olarak 2 çeşit istatistiksel analiz yapıldı. Homeopatik rubrikler ile kişilik tipleri arasındaki ilişkinin yanısıra kişilik tipleri ile homeopatik remediler arasındaki ilişki özetlendi ve irdelendi. Analizlerde kullanılan metodoloji kapsayıcı bir yaklaşımla araştırma konusuna yeni bakış açısı getirildi. Homeopatik tedavi için başvuran hastalara uygulanacak enneagram kişilik testi ile detaylı bir ön bilgi almak, homeopatın anemnezini derinleştirmesi açısından faydalı olabilecektir. Enneagram yaklaşımının sunduğu bilgiler ışığında hastanın zihin ve duygusal özellikleri de daha doğru bir şekilde değerlendirilecek ve böylece hastayı bütüncül olarak ele alabilmek kolaylaşacaktır. Bu çalışma ile elde edilen bulguların klinik uygulamalarda homeopatların hastalarını değerlendirmelerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Holistic medicine is an approach to health argues that the body, mind and spirit should be treated as a whole. Enneagram is a dynamic personality typology system that examines 9 personality types in their healthy, average and unhealthy states. Homeopathy is a treatment system founded by Dr. Samuel Hahnemann that considers the mind structure from a holistic perspective while . In our study, we aimed to investigate the relationship between Enneagram personality types and mental findings of homeopathic remedies. For this purpose, the personality traits of Enneagram personality types at the unhealthy level, at the stress line and at the stress line for both wings were considered as mind symptoms from a homeopathic perspective and analyzed with Radar Opus, a homeopathic software. The findings were analyzed and interpreted. In this study, 62 rubrics for 9 main temperaments and 399 rubrics for 27 stress lines were included in the analysis. As a result of the analysis, it was noteworthy that most of the remedies were polychrest and syphilitic remedies emerged as we went to the stress line. In addition, 2 types of statistical analysis were performed. The relationship between homeopathic rubrics and personality types as well as the relationship between personality types and homeopathic remedies were summarized and analyzed. The methodology used in the analyses brought a new perspective to the research topic with an inclusive approach. The enneagram personality test, may be useful to obtain detailed preliminary information in order to deepen the anamnesis of the homeopath. In the light of the information provided by the enneagram approach, the mental and emotional characteristics of the patient will be evaluated more accurately, thus facilitating a holistic approach to the patient. It is thought that the findings obtained in this study will contribute to the evaluation of homeopaths in clinical practice.