Tek duvarlı karbon nanotüp takviyeli ultra yüksek performanslı betonların özelliklerinin araştırılması
Investigation of the properties of single-walled carbon nanotube reinforced ultra high performance concretes.
- Tez No: 818956
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN SUBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultra yüksek performanslı beton, Karbon nanotüp, Nano teknoloji, Büzülme, Elektriksel özellik, Ultra high performance concrete, Carbon nanotube, Nano technology, Shrinkage, Electrical property
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kompozit Malzeme Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Nanoteknolojinin gelişmesi ile birlikte inşaat sektöründe özellikle yapı malzemeleri alanında farklı özelliklere sahip nano malzemelerin kullanılması araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Nano malzemeler arasında günümüzün en büyük buluşlarından olduğuna inanılan karbon nanotüpler (CNT) boyutu ve olağanüstü mekanik özellikleri sayesinde, yüksek dayanımlı yeni nesil çimentolu kompozitler üretmek için yüksek potansiyele sahip olduğu yapılan çalışmalardan görülmektedir. Yapıların daha yüksek, daha uzun, daha dayanıklı ve daha hafif olma ihtiyacı yeni kompozit malzemelerin ortaya çıkmasına da etki etmektedir. Bu beklentilerin karşılanması amacıyla beton üzerine yapılan son araştırmalar neticesinde, geleneksel betona göre üstün özelliklere sahip olan ultra yüksek performanslı beton (UYPB) geliştirilmiştir. Bu çalışma ile yapı sektörünün ihtiyaç duyduğu UYPB üretiminde SWCNT takviyesi ile tasarlanan betonun taze ve sertleşmiş özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında çimento ağırlığının %0,01; 0,02 ve 0,03 oranlarında SWCNT ve toplam ağırlığın %4'ü oranında mikro çelik lif kullanılarak üretilen UYPB'nin mekanik, fiziksel, elektriksel ve mikro yapı özellikleri araştırılmıştır. Hazırlanan 4 farkı UYPB karışımlarının 1 tanesinde sadece mikro çelik lif, 3 tanesinde ise SWCNT+Mikro çelik lif katılmıştır. Hazırlanan UYPB karışımların taze beton özelliklerini belirlemek için kıvam, taze beton yoğunluğu, hava içeriği, büzülme ve hidratasyon sıcaklıkları ölçülmüştür. Sertleşmiş UYPB'lerin 2, 7, 28, 56 ve 90. günlerde yoğunluk, ultrases geçiş hızı, yüzey sertliği ve 90. günde renk değişimi deneyleri ile fiziksel özellikleri, 2, 7, 28, 56 ve 90. günlerde basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve 90. günde darbe dayanımı deneyleri ile mekanik özellikleri, böhme aşınma deneyi ile durabilite özelliği, özdirenç ölçümleri ile elektriksel özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca mikro yapı analizleri kapsamında SEM, FT-IR, XRD, TGA-DTA analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, SWCNT kullanımı ile UYPB'lerin taze beton ve durabilite özelliklerinin iyileştirilebileceği ve sertleşmiş beton özelliklerinde ise kabul edilebilir oranlarda azalmaların meydana geldiği tespit edilmiştir. SWCNT eklenmesi ve oranının artmasıyla elektriksel özdirencin azaldığı, SWCNT kullanımı ile iletken UYPB'nin üretilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the development of nanotechnology, the use of nanomaterials with different properties in the construction industry, especially in the field of building materials, attracts the attention of researchers. It is seen from the studies that carbon nanotubes (CNT), which is believed to be one of the greatest inventions of today among nanomaterials, have a high potential to produce high-strength new generation cementitious composites thanks to their size and extraordinary mechanical properties. The need for structures to be higher, longer, more durable and lighter also affects the emergence of new composite materials. In order to meet these expectations, as a result of the latest research on concrete, ultra-high performance concrete (UYPB), which has superior properties compared to conventional concrete, has been developed. In this study, the effects on the fresh and hardened properties of the concrete designed with SWCNT reinforcement in the production of UYPB required by the construction industry were investigated. Within the scope of the study, the mechanical, physical, electrical and microstructural properties of ultra-high performance concrete (UYPB) produced by using SWCNT at the ratio of 0,01; 0,02 and 0.03% by cement weight and micro steel fiber at the rate of 4% by total weight were investigated. Only micro steel fiber was added in 1 of the 4 different UYPB mixtures prepared, and SWCNT+Micro steel fiber was added in 3 of them. The consistency, fresh concrete density, air content, shrinkage and hydration temperatures were measured to determine the fresh concrete properties of the prepared UYPB mixtures. Density, ultrasound transmission rate, surface hardness, and physical properties of hardened UYPBs at 2, 7, 28, 56 and 90 days, with color change experiments at 90 days, compressive strength, flexural strength at 2, 7, 28, 56 and 90 days and on the 90th day, mechanical properties with impact strength tests, durability properties with böhme abrasion test, electrical properties with resistivity measurements were determined. In addition, SEM, FT-IR, XRD, TGA-DTA analyzes were carried out within the scope of microstructural analysis. As a result, it has been determined that the fresh concrete and durability properties of UYPBs can be improved with the use of SWCNT, and acceptable reductions occur in the hardened concrete properties. It has been observed that the electrical resistivity decreases with the addition of SWCNT and its ratio increases, and conductive UYPB can be produced with the use of SWCNT.