Bireysel meşruiyet algısının karar alma stillerine etkisi: Kripto varlık alım satım platformları üzerine bir araştırma
The effect of individual legitimacy perception on decision-making styles a study on crypto asset trading platforms
  1. Tez No: 818999
  2. Yazar: EMRE AÇAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH KIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Legitimacy, Perception of legitimacy, decision-making styles, crypto trading platforms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Meşruiyet algısı bireylerin kararlarında ve eylemlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu araştırmanın amacı da bireysel meşruiyet algısının karar alma stillerine etkisini kripto varlık alım satım platformları üzerinden incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın bağımsız değişkeni olan bireysel meşruiyet algısının alt boyutlarının karar alma stillerinin üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunun yanı sıra bu iki değişkenin bazı demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Literatür taranarak oluşturulan ilişkisel modeli test etmek için Çanakkale ilinde kripto varlık alım satım platformlarını kullanan 387 yatırımcıdan toplanan veriler analiz edilmiştir. Toplanan verilerle faktör, güvenilirlik, ilişki analizleri yapılmış, demografik değişkenler için de fark testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre bireysel meşruiyet algısı ile karar alma stilleri arasında anlamlı ilişki etkisi tespit edilmiş, bağımsız değişkenin bağımlı değişkeni etkilediği bulunmuştur. Bazı demografik özellikler ile de her iki değişken arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Meşruiyet, Meşruiyet algısı, karar alma stilleri, kripto alım satım platformları.
Özet (Çeviri)
The perception of legitimacy plays an important role in individuals' decisions and actions. The purpose of this study is to examine the effect of individual perception of legitimacy on decision-making styles through crypto asset trading platforms. In line with this purpose, the effect of the sub-dimensions of individual perception of legitimacy, which is the independent variable of the research, on decision-making styles was investigated. In addition, it is also examined whether these two variables differ according to some demographic characteristics. In order to test the relational model created by reviewing the literature, data were collected from 387 investors using crypto asset trading platforms in Çanakkale province through a questionnaire. Factor, trustworthiness and made a lot test variant were conducted with the collected data, and difference tests were applied for demographic variables. According to the findings, a significant relationship was found between the perception of individual legitimacy and decision-making styles, and the independent variable was found to affect the dependent variable.It was also found that there was a significant difference between some demographic characteristics and both variables.