Ekofertile and microfertile plant biostimulants potentials on soil quality and wheat nutrition enhancement
Ekofertıle ve mıcro fertıle bitki biyostimülanları toprak kalitesi ve buğdayın beslenmesini iyileştirme potansiyelleri
- Tez No: 819030
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENGİZ, PROF. DR. ANDON VASİLEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: dağ toprakları, eğim yönü, toprak sıcaklığı ve su tutma, Soil quality index, Biostimulants, Biological yield, Ekofertile® and microfertile®
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Sürekli büyüyen nüfus ve kaliteli gıda ile besleme ihtiyacı göz önüne alındığında, tarımsal üretim sürecinde çevre dostu girdilerin kullanılması gerekmektedir. Sentetik gübrelerin gıda güvenliğini sağlamada önemi göz önüne alındığında, negatif etkileri aşırı derecede göz ardı edilmiş ve zararlı çevresel ve insan sağlığı tehlikelerine yol açmıştır. Bu nedenle, gıda üretimini nicelik ve nitelik olarak sürdürmek için bütünsel gübre kaynaklarına ihtiyaç vardır. Ekolive ekofertile® ve microfertile® bitki biyostimulanları, laboratuvar sonuçlarına dayanarak besin ve bitki büyüme teşvik eden mikroplar içeriğiyle birlikte Avrupa Komisyonu rehberine göre biyostimülan gereksinimlerini sergileyerek gıda ve beslenme güvencesini bütünsel olarak azaltmada harika bir uyum sağlıyor gibi görünmektedir. Bu çalışma, ekofertile® ve microfertile® bitki biyostimulanlarının toprak kalitesini artırma ve buğday verimliliği üzerindeki potansiyelini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, sera ortamında Samsun, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde kil ve killi-tınlı olmak üzere iki farklı toprak türünde üç kez tekrarlanan iki biyostimulan ve kontrol ile inorganik gübreleme dahil beş doz seviyesinden oluşan bir ayrık-parsel tasarımında gerçekleştirilmiştir. Toprak fiziko-kimyasal ve biyolojik özellikler ile buğday büyüme parametreleri ve verimi değerlendirilmiştir. Toplanan veriler R-programlama ve analitik hiyerarşi süreci kullanılarak ayrık-parsel modeli analizine tabi tutulmuştur. Sonuçlar, toprak fizikokimyasal ve biyolojik özelliklerin bir göstergesi olan toprak kalite indeksinin biyostimulan ile önemli ölçüde değiştiğini göstermiştir. Killi toprak için en iyi etkiyi %10 dozajda (0.66) elde edilirken, tınlı toprak için en yüksek etki %5 dozajında (0.65) görülmüştür. Bu doğrultuda, buğday biyolojik verimi tınlı toprakta en iyi sonuçları %10 dozajında (24.46 tha-1) ve bitki başına tahıl ağırlığı (2.1 g) ile artırmıştır. Killi toprakta ise biyolojik verim (14.04 tha-1) ve bitki başına tahıl ağırlığı (1.1 g) en iyi sonuçları %10 dozajında sağlamıştır. Sonuçlar, ekofertile® ve microfertile®'ın inorganik gübreleme için harika sürdürülebilir alternatifler olduğunu ve harika toprak kalitesi ve ürün verimliliği yeteneklerine sahip olduklarını ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Considering the ever-growing population and the need to feed them with quality food requires eco-friendly inputs in agricultural production. Given that synthetic fertilizers have been gorgeous in ensuring food security, their pejorative effects have been overzealously ignored, leading to deleterious environmental and human health hazards. Therefore, there is a need for holistic fertilizer sources to sustain food production in quantity and quality. ekolive´s ekofertile® and microfertile® plant biostimulants appear as an awesome fit to abate food and nutrition insecurity holistically based on their laboratory results nutrient and plant growth-promoting microbes content with the exhibition of biostimulant requirements according to the European Commission guide on biostimulants. Thus this work sought to investigate ekofertile® and microfertile® plant biostimulants' potential for soil quality enhancement and wheat productivity. The work was set out in a split-plot design consisting of two biostimulants with five dosage levels, including control and inorganic fertilization replicated three times across two soil types (clay and loam soil) in the greenhouse at the Black Sea Region of Samsun, Turkey, during the 2022 and 2023 growing seasons. Soil physicochemical and biological properties were assessed alongside wheat growth parameters and yield. The data collected was subjected to split-plot model analysis using R-programming and analytical hierarchy process. The result revealed that the soil quality index, which is an embodiment of soil physicochemical and biological properties, was significantly modulated by the biostimulant with the highest at 5% dosage (0.65) for loam soil, while for clay soil, 10% dosage had the best effect (0.66). The biological wheat yield was significantly improved with the best result at 10% dosage (24.46 tha-1) and the grains weight per plant (2.1 g) for loam soil, while for clay soil, biological yield (14.04tha-1) and grains weight per plant (1.1 g) were best at 10% dosage. The result revealed that ekofertile® and microfertile® are great sustainable alternatives to inorganic fertilization with awesome soil quality and crop productivity abilities.