Neonatal buzağı ishallerine karşı ticari bovine rotavirus aşısı ile aşılanan gebe sığırlardan doğan buzağılarda pasif bağışıklık düzeyinin araştırılması
Investigation of passive immunity level in calves from pregnant cattle vaccinated with bovine rotavirus vaccine for neonatal calf diarrhea
- Tez No: 819212
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Bovine Rotavirus, Maternal Bağışıklık, Neonatal Buzağı, Sığır, Bovine Rotavirus, Cattle, Maternal Immunity, Neonatal Calf, Vaccine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmada, inaktif polivalan ticari aşı (Rocodoll, Dollvet, Türkiye) ile aşılanan gebe sığırlarda Bovine Rotavirus (BRV) spesifik bağışıklığın düzeyi ile bunların yeni doğan buzağılarında BRV'ye özgü pasif bağışıklığın durumu incelendi. Bu amaçla, gebelik yaşlarına göre seçilen, 10 adedi aşı (Rocodoll, Dollvet, Türkiye) uygulanan (Grup I) ve 10 adedi aşı uygulanmayan (Grup II) (kontrol grubu) olmak üzere toplam 20 gebe sığır kullanıldı. Grup I'deki sığırlar ticari aşı (Rocodoll, Dollvet, Türkiye) prospektüsüne göre gebeliğin son trimesterinde aralarında 21 gün (3 hafta) olacak şekilde iki kez aşılandı. Her iki aşılamaya paralel olarak Grup I ve Grup II'deki sığırlardan doğum yaptıkları gün (1. gün) ve doğum sonrası 3. 7. 14. 21. 28. günlerde kan ve kolostrum/süt ve bu hayvanlardan doğan buzağılardan kolostrum almadan önce (1. gün) ve 3. 7. 14. 21. 28. günlerde kan örnekleri alındı. Toplanan bütün kan ve kolostrum/süt örnekleri BRV spesifik antikor varlığı/titresi yönünden ELISA yöntemi ile kontrol edildi. Belirlenen verilere göre, aşı uygulanmayan ve aşı uygulanan gebe sığırlara ait kan serumu ve kolostrum/süt numunelerindeki antikor düzeyi ile yeni doğan buzağıların da pasif bağışıklık seviyesi ve aşılanmayan hayvanlarda hastalığa maruz kalma durumu değerlendirildi. Aşı uygulanan bütün gebe sığırlarda BRV ye spesifik antikor yanıtta belirgin bir artış (≥1/1024 – 1/256) tespit edildi. Buna paralel olarak aşılı sığırların kolostrum almış yeni doğan buzağılarında da BRV pasif bağışıklık seviyesinin yüksek (1/1024 – 1/128) olduğu belirlendi. Aşı uygulanmayan grupta yer alan üç gebe sığırda doğal BRV enfeksiyonu şekillendiği ve bu hayvanlarda da pasif immunizasyon oluştuğu belirlendi. Sonuç olarak, maternal bağışıklık yoluyla BRV kaynaklı neonatal buzağı ishallerini önlemek için sığırlara gebeliğin son döneminde, prosedüre uygun şekilde iki doz BRV aşı uygulamasının yararlı olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the level of Bovine Rotavirus (BRV) specific immunity in pregnant cattle vaccinated with the inactive polyvalent commercial vaccine (Rocodoll, Dollvet, Türkiye) and the status of BRV-specific passive immunity in their newborn calves were investigated. For this purpose, a total of 20 pregnant cattle, 10 of which were vaccinated (Group I) and 10 of which were not vaccinated (Group II) (control group), selected according to their gestational age, were used. Cattle in Group I were vaccinated twice in the last trimester of pregnancy, 21 days (3 weeks) apart, according to the commercial vaccine (Rocodoll, Dollvet, Türkiye) package insert. Parallel to both vaccinations, before receiving blood and colostrum/milk from cattle in Group I and Group II on the day of birth (1st day) and postpartum 3rd, 7th, 14th, 21st and 28th days, and colostrum from calves born from these animals (1 Blood samples were taken on the 3rd, 7th, 14th, 21st, and 28th days. All collected blood and colostrum/milk samples were checked for BRV specific antibody presence/titer by ELISA method. According to the determined data, the antibody level in blood serum and colostrum/milk samples of unvaccinated and vaccinated pregnant cattle, passive immunity level of newborn calves and exposure to the disease in unvaccinated animals were evaluated. A significant increase in BRV-specific antibody response (≥1/1024 – 1/256) was detected in all pregnant cattle administered the vaccine. In parallel, it was determined that the passive immunity level of BRV was high (1/1024 – 1/128) in newborn calves of vaccinated cattle that received colostrum. It was determined that natural BRV infection was formed in three pregnant cattle in the group that was not vaccinated, and passive immunization occurred in these animals. In conclusion, it has been demonstrated that it is beneficial to administer two doses of BRV vaccine in accordance with the procedure in cattle at the end of pregnancy to prevent BRV-induced neonatal calf diarrhea through maternal immunity.