Sınıf öğretmenlerinin mesleki motivasyonları ile kullandıkları öğretim strateji, yöntem ve teknikleri arasındaki ilişki
The relationship between primary education teachers' professional motivation and the teaching strategies, methods and techniques they use
  1. Tez No: 819258
  2. Yazar: SEDA ATLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Etkili Öğretim, Motivation, Teaching Methods and Techniques, Effective Teaching Strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerin mesleki motivasyonları ile kullandıkları öğretim strateji, yöntem ve teknikler ile ilişkisini incelenmiştir. Araştırma betimsel nitelikte ve ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin mesleki motivasyonlarının bazı demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, aldıkları unvan) göre ve kullandıkları öğretim strateji, yöntem ve tekniklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca kullandıkları etkili öğretim stratejilerinin mesleki motivasyona ve demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, aldıkları unvan) göre karşılaştırılması yapılmıştır. Bu çalışmada Bursa'nın merkez ilçelerinde görev yapan 186' sı kadın, 153'ü erkek toplam 339 sınıf öğretmeni ile çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak, üç bölümden meydana gelen bir anket formu kullanılmıştır. Anket formunun ilk bölümünde, öğretmenlerin demografik özelliklerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından geliştirilen bir“kişisel bilgi formu”, devamında Yıldız ve Taşgın (2020) tarafından geliştirilen 28 maddelik“Öğretmen Motivasyon Ölçeği”ve üçüncü bölümde Cücük, Kara, Şiraz ve Bay (2018) tarafından geliştirilen toplam 29 maddeden meydana gelen“Etkili Öğretim Stratejileri Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; sınıf öğretmenlerinin mesleki motivasyonlarının cinsiyete, yaşa, mesleki kıdeme ve aldıkları ünvana göre farklılaştığı bulunmuştur (p.05).
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between classroom teachers' professional motivation and the teaching strategies, methods and techniques they use was examined. The research was descriptive and was conducted in accordance with the relational survey model. In the study, it was examined whether classroom teachers' professional motivation and their use of effective teaching strategies differed according to some demographic characteristics (gender, age, professional seniority, title) and according to the teaching methods and techniques they used. In addition, the relationship between teachers' use of instructional strategies and their professional motivation was also investigated. In this study, a total of 339 classroom teachers (186 female and 153 male) working in the central districts of Bursa were studied. A questionnaire form consisting of three parts was used as a data collection tool. In the first part of the questionnaire form, a“personal information form”developed by the researcher to determine the demographic characteristics of the teachers, followed by the 28-item“Teacher Motivation Scale”developed by Yıldız and Taşgın (2020), and in the third part, the“Effective Teaching Strategies Scale”consisting of 29 items developed by Cücük, Kara, Şiraz, and Bay (2018) was used. The data obtained were analyzed using SPSS 26.0 program. According to the results of the study, it was found that the professional motivation of classroom teachers differed according to gender, age, professional seniority and title (p.05).