Performans parametreleri iyileştirilmiş yeni insansız hava aracı (İHA) tasarımı
New unmanned aerial vehicle (UAV) design with improved performance parameters
  1. Tez No: 819279
  2. Yazar: İSMAİL ANIL ARDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı (İHA), Elektrik Motorlu İnsansız Hava Aracı, Menzil, Uçuş Performans, Havada Kalış Süresi, Unmanned Aerial Vehicle (UAV), Electric Powered Unmanned Aerial Vehicle, Range, Flight Performance, Endurance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında, performans parametrelerini en üst düzeye çıkarmak için yeni bir İHA tasarımı incelendi. Kavramsal tasarım, İHA'nın aerodinamik performansı, uçuş kararlılığı ve manevra kabiliyeti gibi temel özelliklerini belirlemeye yönelik bir aşamadır. Bu süreçte, doğru kuyruk ve kanat geometrisi seçimi, hava aracının performansını önemli ölçüde etkilemektedir. Geleneksel İHA tasarımlarının aksine, menzil ve havada kalış süresi gibi kritik performans göstergelerini optimize etmek için bir strateji kullanıldı. Daha hassas ve hızlı bir şekilde kontrol edilebilen elektrik motorları, İHA'lara daha iyi manevra kabiliyeti sağlar ve uçuş sırasında istenilen performansın elde edilmesine yardımcı olur. Yüksek enerji verimliliği ise İHA'ların daha uzun süre havada kalabilmesi ve daha geniş bir menzile sahip olması anlamına gelmektedir. İnsansız Hava Araçlarının (İHA) hızla gelişen teknolojisi, askeri operasyonlardan sivil kullanımlara kadar çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Tasarım stratejisi, İHA'nın kavramsal tasarımda kullanılan parametrelerini ve aerodinamik yönden incelemeyi içermektedir. Yeni tasarımın optimizasyonu, menzili, havada kalış süresini ve enerji verimliliği performansını önemli ölçüde artırmıştır. Bu tez çalışması, daha etkili ve verimli İHA tasarımlarının geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a new UAV design was examined to maximize performance parameters. The conceptual design phase is crucial for determining fundamental characteristics of the UAV, such as aerodynamic performance, flight stability, and maneuverability. In this process, the selection of appropriate tail and wing geometry significantly influences the aircraft's performance. Unlike traditional UAV designs, a strategy was employed to optimize critical performance indicators such as range and endurance. Electric motors, which can be controlled with greater precision and speed, enhance maneuverability and contribute to achieving desired performance during flight. High energy efficiency enables UAVs to remain airborne for longer durations and have a wider range. The rapidly evolving technology of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) can be utilized in various fields ranging from military operations to civilian applications. The design strategy encompasses an examination of the parameters used in the conceptual design of the UAV and an analysis from an aerodynamic perspective. The optimization of the new design significantly improves range, endurance, and energy efficiency performance. The objective of this thesis study is to contribute to the development of more effective and efficient UAV designs.