Acoustical performance analysis of Bilkent University amphitheater ODEON
Bilkent Üniversitesi anfitiyatrosu ODEON'un akustik performans analizi
- Tez No: 145525
- Danışmanlar: DR. SEMİHA YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İç Mimari ve Dekorasyon, Performing and Visual Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Oda Akustiği, Akustik Tasarım, Çok Amaçlı Oditoryum, Eko, Çınlama Süresi Kontrolü, Akustik Parametreler, Akustik Benzetim, Amfitiyatro iv, Room Acoustics, Acoustical Design, Multipurpose Auditoria, Echo, Reverberation Control, Acoustical Parameters, Acoustical Simulation, Amphitheater iii
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZET BILKENT ÜNİVERSİTESİ AMFITIYATROSU ODEON'UN AKUSTİK PERFORMANS ANALİZİ ZühreSü İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Semiha Yılmazer Ağustos, 2004 Bu çalışmanın amacı, konuşma ve müzik ile ilgili akustik parametreleri göz önüne alarak Bilkent Üniversitesi Amfitiyatrosu ODEON'un akustik performans analizini yapmaktır. Analiz kapsamında problemlerin tanımlanması, problemlerin sebeplerinin belirlenmesi ve getirilecek öneriler için temel oluşturulması hedeflenmiştir. Değerlendirmelerin yapılabilmesi için çınlama süresi, erken sönümleme süresi, berraklık, tanımlama, yan yansıma oram, ses basmç düzeyi ve konuşma iletim indisi gibi parametreler bilgisayar benzetim tekniğiyle hesaplanmıştır. İlk olarak benzetim programının doğruluğunu belirlemek amacıyla, amfitiyatronun boş konumu için benzetim sonuçlan Bilkent ODEON' da daha önceden yapılmış gerçek ölçümler ile kıyaslanmıştır. Geçerliliğinin kamtlanmasıyla, ODEON Room Acoustics Program isimli benzetim programı, çalışmanın temelini oluşturan amfitiyatronun dolu konumu için yapılan hesaplamalarda kullanılmıştır. Sonuçlar çok amaçlı salonların akustik tasarım kriterleri baz alınarak değerlendirilmiştir. Değerlendirmeleri takiben, salonun şu anki akustik performansını iyileştirmek için bir takım öneriler getirilmiştir. Son olarak, getirilen bu öneriler salonun akustik açıdan iyileştirilmiş yeni haliyle yapılan benzetim sonuçlan ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACOUSTICAL PERFORMANCE ANALYSIS OF BİLKENT UNIVERSITY AMPHITHEATER“ODEON”ZühreSü M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Dr. Semiha Yilmazer August, 2004 The aim of this study is analyzing the acoustical quality of Bilkent University Amphitheater ODEON by means of assessing the fundamental acoustical parameters for both speech and music. Defining the problems, specifying the causes of the problems and providing a foundation for the ongoing suggestions are within the frame of the analysis. The parameters such as reverberation time, early decay time, clarity, definition, lateral fraction, sound pressure level and sound transmission index are calculated by the computer simulation technique for their assessment to be carried out. Initially, the results of the simulation software are compared with the previous real-size measurements of Bilkent ODEON for the unoccupied condition of the amphitheater, in order to ensure the accuracy of the software. Proving to be a valid tool, the software namely ODEON Room Acoustics Program, is used in the calculations for the occupied condition of the amphitheater as a basis of the study. The results are evaluated from the acoustical design standpoint of a multi-purpose hall, which are followed by the suggestions for the improvement of the existing acoustical performance of the amphitheater. Finally, the suggestions are supported through the simulation results of the new hall that is acoustically renovated.