Ara Nesil'de Roman
Novel in Ara Nesil
  1. Tez No: 819280
  2. Yazar: HAVVA ÖZER HAFÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Ara nesil, gerçekçilik, romantizm, Novel, Ara Nesil, realism, romanticism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 357
Özet
Ara Nesil, kabaca 1880-1896 arasında faal olan yazar ve şairlerin oluşturduğu, Türk edebiyatı tarihinde henüz tam ve doğru bir şekilde konumlandırılmış bir dönem değildir. Hem bir dönem gibi hem de bir edebiyat topluluğu gibi ele alınan Ara Nesil, son yıllarda artan çalışmalarla edebiyat tarihinde olması gerektiği gibi değerlendirileceği izlenimi uyandırmaktadır. Bu tezde kitap olarak basılmış romanlardan hareketle dönemin edebiyat tarihindeki yeri ve önemini tespit çalışmalarına bir katkı sunmak hedeflenmiştir. Romanların teknik olarak incelenmesiyle edebî değerleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Yazarların edebî yenilik adına atmaya çalıştıkları adımlar değerlendirilmiştir. Buna göre Servet-i Fünun'un hazırlayıcısı olarak Ara Nesil romanlarında romantizmden realizme geçişin adımları görülmektedir. Tanzimat romanındaki tip, anlatıcı, mekân gibi unsurlardaki değişimlerle birlikte Servet-i Fünûn romanının yolu açılmıştır. Ara Nesil romanlarında edebiyat coğrafyasındaki genişleme ve metinlerarası ilişkilerdeki artış da göze çarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ara Nesil, composed of writers and poets active between roughly 1880-1896, is not yet a fully and correctly positioned period in the history of Turkish literature. Ara Nesil, which is considered both as a period and as a literary community, gives the impression that it will be evaluated as it should be in the history of literature with the increasing studies in recent years. In this thesis, it is aimed to contribute to the studies of determining the place and importance of the period in the history of literature, based on the novels published as books. The steps that the authors tried to take in the name of literary innovation were evaluated. Accordingly, the steps of the transition from romanticism to realism are seen in Ara Nesil novels as the preparer of Servet-i Fünun. With the changes in the elements such as type, narrator and place in the Tanzimat novel, the way of the novel Servet-i Fünûn was opened. In Ara Nesil novels, the expansion in the geography of literature and the increase in intertextual relations are also striking.