EPDM kauçuğun çapraz bağlanmasına etki eden fizikokimyasal parametrelerin incelenmesi
Which acts on the crosslinking of epdm rubber investigation of physical and chemical parameters
  1. Tez No: 819303
  2. Yazar: ŞULE ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Çapraz bağlanma, EPDM, EPDM kauçuk, Hızlandırıcı, Kauçuk, Accelator, Crosslinking, EPDM rubber, Rubber
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın özet konusu, aynı phr oranında aynı kimyasallar kullanılarak iki farklı EPDM karışım üretimi yapılmıştır. Üretim esnasında çapraz bağlayıcı olarak aynı oranlarda polimerik sülfür (ticari ismi) ve sülfür S80 (ticari ismi) kullanılmıştır. Çapraz bağlayıcıların kauçuğun yapısal testlerini nasıl etkilediği incelenecektir. Yapısal testler incelenirken reolojik sonuçları doğrultusunda polimerik sülfür kullanılan karışım daha erken pişme gözlemlenmiştir. Sertlik testleri doğrultusunda polimerik sülfür kullanılan karışım daha serttir. Polimerik sülfür kullanılan karışım S80 kullanılan karışıma oranla mekanik değerleri daha yüksek gelerek daha dayanıklı bir karışım üretimi gerçekleşmiştir. Polimerik sülfür kullanılan karışım S80 kullanılan karışıma oranla düşük değerlerde daha yanma direnci yüksek bir karışım elde edilmiştir. Çapraz bağlayıcı olarak polimerik sülfür OT20 kullanılan karışımın yapısal test değerleri S80 çapraz bağlayıcısına oranla daha iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This sentece is the summary, two different EPDM mixtures were produced by using the same chemicals at the same phr ratio. During production, polymeric sulfur (trade name) and sulfur S80 (trade name) were used in the same proportions as cross linkers. How cross linkers affect the structural tests of rubber will be examined.While examining the structural tests, it was observed that the mixture using polymeric sulfur was cured earlier in line with the rheological results. According to the hardness tests, the mixture using polymeric sulfur is harder. The mixture using polymeric sulfur has higher mechanical values compared to the mixture using S80, resulting in a more durable mixture. A mixture with higher combustion resistance was obtained at lower values compared to the mixture using polymeric sulfur, S80. Structural test values of the mixture using polymeric sulfur OT20 as cross linker were better than S80 cross linker.