Yurttan sesler geleneğinden günümüze Türk Halk Müziği topluluklarında değişim ve dönüşüm: İzmir yöresi örneği
Change and transformation in Turkish Folk Music ensembles from yurttan sesler tradition to the present: The example of İzmir region
  1. Tez No: 819323
  2. Yazar: BAHAR ALMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ONER UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Türk Halk Müziği, Yurttan Sesler, Kültürel Aracı, Değişim, Dönüşüm, Traditional Turkish Folk Music, Yurttan Sesler, Cultural Intermediary, Change, Transformation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Sevinç, mutluluk, ölüm, gurbet, savaş, ayrılık, acı gibi yaşanmış duyguların, düşüncelerin, ezgiler ile doğaçlama olarak ifadesi sonucu oluşan Türk Halk Müziği, toplumun bütünleştiriciliği ve kaynaştırıcılığı bakımından önemli bir kültürel araçtır. Bu bağlamda araştırmanın konusu, Türk Halk Müziğinin sistematik ve kurumsal düzeyde aktarımı ve dönemin müzik politikası gereği, kültürel aracılık görevi doğrultusunda önemli bir işlev görmüş olan Yurttan Sesler Geleneğinin uğradığı değişim ve dönüşümlerin günümüz halk müziği topluluklarına etkileri bakımından incelenmesi, elde edilen verilerin betimlenmesi, bir sonuca ulaştırılması ve sonuçların durum belirleyici ve ilişki arayıcı bir yaklaşımla ortaya konmasını içermektedir. Bu çalışmanın amacı; radyo yayıncılığı içerisinde Geleneksel Türk Halk Müziği açısından önemli bir yere sahip olan Yurttan Sesler Geleneğinin, günümüzdeki yeri ve yine günümüzde faaliyetlerini sürdüren çeşitli kurum ve kuruluşların koro çalışma ve icralarına yansımaları bağlamında incelenmesidir. Araştırmada; literatür tarama, katılımlı gözlem ve nitel görüşme yöntemleri doğrultusunda, Ankara ve İzmir Radyoları Yurttan Sesler Topluluğu yayınlarına katılınmış, şefleri ile görüşmeler gerçekleştirilmiş, TRT arşivindeki radyo dergileri incelenmiştir. Ayrıca, İzmir'de faaliyet gösteren Türk Halk Müziği koro çalışmaları ve konserlerine iştirak edilerek incelemelerde bulunulmuş, koro şefleri, koristler ve konserlere eşlik eden saz icracılarıyla görüşmeler yapılmıştır. Yapılan incelemeler doğrultusunda; genel olarak günümüzde faaliyetlerini sürdüren Türk Halk Müziği korolarında, Yurttan Sesler geleneğinin etkilerinin asgari biçimde sürdüğü, amaç ve kaygılarının gelenekten çok farklı olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Alanda konuyla ilgili güncel bir sistematik çalışmanın yapılmamış olması ve geleneğin temsili bağlamında Türk Halk Müziğinin geçirmiş olduğu evreleri ve gelmiş olduğu durumu ortaya koyması bakımından araştırma önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish Folk Music, which is formed as a result of the improvisational expression of such experienced feelings and thoughts as joy, happiness, death, expatriation, war, separation, pain, is an important cultural tool in terms of integrating and cohesiveness of the society. In this context, the subject of this research is the systematic and institutional transfer of Turkish Folk Music and the examination of the changes and transformations of the Yurttan Sesler Ensemble Tradition, which had an important function in line with the cultural intermediary role due to the music policy of the period, in terms of their effects on today's folk music ensembles, describing the data obtained, reaching the conclusion and presenting the results with a situation-determining and relationship-seeking approach. This study aims to examine the tradition of Yurttan Sesler Ensemble, which has an important place in terms of Traditional Turkish Folk Music in radio broadcasting, in the context of its current place and its reflections on the choir work and performance of various institutions and organizations that continue their activities today. In the research, Ankara and Izmir Radios Yurttan Sesler Group broadcasts were attended, interviews were held with their choristers, and the radio magazines in the TRT (Turkish Radio and Television Corporation) archive were examined in line with literature review, participatory observation and qualitative interview methods. In addition, Turkish Folk Music choir studies and concerts operating in İzmir were attended, examinations were made, and interviews were held with choristers and saz (a string instrument) performers accompanying the concerts. It has been found in line with the investigations that the effects of the Yurttan Sesler tradition continue to a minimum in Turkish Folk Music choirs, which continue their activities today, and that their aims and concerns are very different from the tradition. The research is considered important in that not a current systematic study on the subject has been performed before in the field and it reveals the phases of Turkish Folk Music in the context of the representation of tradition and the situation it has come to.