Postpartum dönemindeki kadınların kullandıkları geleneksel uygulamalar ve bu uygulamaların doğum sonu yaşam kalitesi depresyon riskine etkisi: Türkiye ve Uganda arasında kültürlerarası bir karşılaştırma örneği
Traditional practices used by postpartum women and the effect of these practices on postpartum quality of life and depression risk: A cross-cultural comparison example between Turkey and Uganda
  1. Tez No: 819389
  2. Yazar: ZAINAB NNALUBEGA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel uygulamalar, Postpartum, yaşam kalitesi, depresyon, Türkiye, Uganda, Traditional practices, Postpartum, quality of life, depression, Turkey, Uganda
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Başlık: Postpartum Dönemindeki Kadınların Kullandıkları Geleneksel Uygulamalar ve Bu Uygulamaların Doğum Sonu Yaşam Kalitesi Depresyon Riskine Etkisi: Türkiye ve Uganda Arasında Kültürlerarası Bir Karşılaştırma Örneği. Amaç: Bu çalışmada postpartum döneminde anneliğe uyum sürecinde kadınların kullandıkları geleneksel uygulamalar ve bu uygulamaların doğum sonu döneminde yaşam kalitesi ve depresyon riskine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evreni Türkiye ve ugandada son bir ay içinde doğum yapmış kadınlardan oluşmaktadır. En küçük örneklem büyüklüğü %90 güven aralığında minimum katılımcı sayısı 386 olarak hesaplanmıştır. Türkiyede 386 ve Ugandada 401 çalışma kriterleri uyan katılımacılar araştırmayı katıldı. Veriler Google anketi ile online self report yöntemi kullanarak toplanmıştır. Bulgular: Geleneksel kullanım oranı Türkiyeden Ugandada daha yüksek olduğunu bulunmuştur. İki ülkede geleneksel yöntem kullananların sağlık yaşam kalitesi düzeyi geleneksek yöntem kullanmayanlardan anlamlı derecede daha yüksek olduğunu bulundu. Geleneksel yöntem kullanma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir (p=0,05). Türkiye ve Uganda'da doğum sonu depresyon düzeyi geleneksel yöntem kullanma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemektedir (p=0,05). Sonuç :. Postpartum dönemde kullanılan geleneksel uygulamalar yaşam kalitesi üzerine olumlu bir etkisi olduğunu bulundu. Fakat bu uygulamalar postpartum depresyona ile bir ilişki olmadığını saptanmıştır. Ayrıca postpartum yaşam kalitesi ve depresyon arasında ters kolerasyon bir ilişki olduğunu bulunmuştur. Ancak bu çalışma konusu ile ilgili yapılan araştırmalar azdır. Daha geniş ve kapsamlı araştırmalar yapılmasını önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Title: Traditional Practices Used by Postpartum Women and the Effect of These Practices on Postpartum Quality of Life Depression Risk: An Example of Decultural Comparison Between Turkey and Uganda Purpose:. In this study, the traditional practices used by women in the process of adapting to motherhood during the postpartum period and the effect of these practices on the quality of life and the risk of depression during the postpartum period will be investigated. Method: The research consists of women who have given birth in the last month in Turkey and Uganda. The minimum sample size was calculated as 386 participants with a 90 confidence interval. Participants who met the study criteria of 386 in Turkey and 401 in Uganda participated in the research. The data were collected by Google survey using an online self report method. Results:. It has been found that the rate of traditional use is higher in Uganda than in Turkey. It was found that the level of health and quality of life of those who used the traditional method in two countries was significantly higher than those who did not use the traditional method. It differs significantly according to the state of using the traditional method (p=0.05). The level of postpartum depression in Turkey and Uganda does not differ significantly according to the status of using the traditional method (p=0.05). Conclusion: It was found that the traditional practices used in the postpartum period have a positive effect on the quality of life. However, it has been found that these practices do not have an association with postpartum depression. It has also been found that there is a reverse Discoloration relationship between postpartum quality of life and depression. However, there are few studies conducted on this subject of study. It is recommended to conduct more extensive and comprehensive research.