Kütahya'da görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin dijital yerlilik, göçmenlik ve melezlik durumlarının incelenmesi
Investigation of digital immigration, hybridity and indigenousness of physical education teachers working in Kütahya province
  1. Tez No: 819406
  2. Yazar: GÜLDANE ARAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYBARS RECEP EYNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmenliği, Dijital Göçmenlik, Dijital Melezlik, Dijital Yerlilik, Digital Hybridity, Digital İmmigration, Digital Nativity, Physical Education Teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı Kütahya ili merkez ve taşra ilçelerinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin dijital yerlilik, dijital göçmenlik ve dijital melezlik durumları incelenmiştir. Bu araştırma kapsamında Kütahya ili merkez ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığında görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenleri araştırma evreni olarak kabul edilmiştir. Araştırma örneklemineyse Kütahya ili merkez ilçesinde devlet ve özel okullarında görevine devam eden 143 beden eğitimi öğretmeni kabul edilmiştir. Çalışma grubundan kazanımı sağlanan girdi ve verilerin istatistikî şekilde değerlendirmeye alınmasında SPSS 20.0 paket uygulamasından faydalanılmıştır. Normallik testi yapıldı, verilerin normal dağıldığı tespit edildi. Beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, mezun olunan bölüm, eğitim durumu, meslekteki hizmet yılı, çalışılan okul statüsü, öğretmenlik mesleğine atanma şekli değişkenleri kapsamında gruplar arasında anlamlı seviyede farklılıklar olup olmadığını saptamak adına Bağımsız Örneklem t-testi ve One-Way ANOVA testlerinden faydalanılmıştır. Anlamlılık düzeyi α=0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda Kütahya ili merkez ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı kurumlarında göreve devam eden beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyet durumu değişkenlerine göre gruplararası anlamlı düzeyde bir farklılık bulunmaz iken, yaş,mezun olunan bölüm, eğitim durumu, hizmet yılı, okulun statüsü ve atanma şekli, değişkenlerine göre beden eğitimi öğretmenlerinin dijital yerlilik, dijital göçmenlik ve dijital melezlik durumlarına yönelik olarak gruplar arasında anlamlı düzeyde farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the digital nativity, digital immigration and digital hybridity of physical education teachers working in the central and provincial districts of Kütahya. Within the scope of this research, physical education teachers working in the Ministry of National Education in the central district of Kütahya province were accepted as the research population. In the research sample, 143 physical education teachers working in public and private schools in the central district of Kütahya were accepted. SPSS 20.0 package application was used in the statistical evaluation of the input and data obtained from the study group. Normality test was performed and it was determined that the data were normally distributed. Independent Sample t-test and One-Way ANOVA tests were used to determine whether there were significant differences between the groups within the scope of gender, age, graduated department, educational status, years of service in the profession, school status, and the way of appointment to the teaching profession. The significance level was accepted as α=0.05. As a result of the research, while there was no significant difference between the groups according to the gender status variables of the physical education teachers who continue to work in the institutions of the Ministry of National Education in the central district of Kütahya province, significant differences were found between the groups for the digital nativity, digital immigration and digital hybridity of the physical education teachers according to the variables of age, graduated department, educational status, years of service, school status and appointment type.