2021-2022 yılları arasında rutin mikrobiyoloji laboratuvarında kan kültürü örneklerinden izole edilen acinetobacter baumannii izolatlarının karbapenem direncinin belirlenmesi
Determination of carbapenem resistance of acinetobacter baumannii isolates isolated from blood culture samples in routine microbiology laboratory between 2021-2022
- Tez No: 819469
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, antimikrobiyal direnç, karbapenem direnci, Acinetobacter baumannii, antimicrobial resistance, carbapenem resistance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
2021-2022 Yılları Arasında Rutin Mikrobiyoloji Laboratuvarında Kan Kültürü Örneklerinden İzole Edilen Acinetobacter Baumannii İzolatlarının Karbapenem Direncinin Belirlenmesi Amaç: Acinetobacter baumannii, tüm dünyada hastane enfeksiyonlarına yol açan en ciddi patojenlerden biridir. Çoklu ilaca dirençli A. baumannii izolatlarının tedavisinde kullanılan karbapenemlere karşı artan direnç, korkutucu boyutlara ulaşmıştır. Karbapenem dirençli A. baumannii enfeksiyonlarında, oransal bir değişikliğin tespiti bu konuda alınmış olan tedbirlerin etkinliğinin ve yeterliliğinin değerlendirilmesi açısından oldukça önemlidir. Materyal ve Metot: Ocak 2021- Aralık 2022 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen, yatan hastaların kan kültürü örneklerinden izole edilen karbapenem dirençli 48 A. baumannii izolatı çalışmaya dahil edildi. VİTEK-2 otomatize sistem ve Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile retrospektif olarak incelendi. Antibiyotik duyarlılık sonuçları,“The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing”(EUCAST) kriterlerine göre duyarlı ve dirençli olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 48 kan kültürü izolatlarının çoğunluğu Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nden (%26) gönderilmiştir. Antibiyotik duyarlılık testi yapılan 48 A. baumannii izolatının %91'i amikasine, %89'u gentamisine, %88'i imipeneme, %94'ü meropeneme, %94'ü ampisilin-sefepime, %87'si levofloksasine, %100'ü ciprofloksasine, %95'i piperasilin-tazobaktama, %100'ü seftazidim, sefazolin, amoksisiline, %85'i seftiraksona, %85'i sefuroksime, %100'ü ertapeneme, %84'ü trimethoprim-sulfomethoxazole direnç gösterirken; %100 kolistine, %58'i tigesikline, %100 oranında ise linezolide duyarlı olduğu ve %20 oranında kolistine orta derecede duyarlı olduğu saptanmıştır. Sonuç: Yoğun bakım ünitelerinde nozokomiyal patojenlerin dağılımının ve antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi, buna uygun olarak ünitelere göre tedavi rehberlerinin hazırlanarak direnç gelişimi ve yayılımının önüne geçilmesine yönelik katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of Carbapenem Resistance of Acinetobacter Baumannii Isolates from Blood Culture Samples in Routine Microbiology Laboratory Between 2021-2022 Aim: Acinetobacter baumannii is one of the most serious pathogens causing nosocomial infections worldwide. Increasing resistance to carbapenems used in the treatment of multidrug-resistant A. baumannii isolates has reached alarming proportions. Determination of the underlying resistance mechanism in carbapenem-resistant A. baumannii infections is necessary for the prevention of hospital-acquired infections and for taking necessary precautions. Materials and Methods: 48 carbapenem-resistant A. baumannii isolates isolated from the blood culture samples of hospitalized patients who were sent to Atatürk University Health Practice and Research Hospital Medical Microbiology Laboratory between January 2021 and December 2022 were included in the study. The VITEK-2 automated system and Kirby-Bauer disk diffusion method were analyzed retrospectively. Antibiotic susceptibility results were evaluated as susceptible and resistant according to the criteria of“The European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing”(EUCAST). Results: Most of the 48 blood culture isolates included in the study were sent from the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit (26%). Of 48 A. baumannii isolates tested for antibiotic susceptibility, 91% amikacin, 89% gentamicin, 88% imipenem, 94% meropenem, 94% ampicillin-cefepime, 87% levofloxacin, 100% ciprofloxacin, 95% piperacillin-tazobactama, 100% ceftazidime, cefazolin, while showing resistance to amoxicillin, 85% ceftiraxone, 85% cefuroxime, 100% ertapenem, 84% trimethoprim-sulfomethoxazole; It was found to be 100% sensitive to colistin, 58% to tigecycline, 100% to linezolid, and 20% to colistin moderately sensitive. Conclusion: Determining the distribution of nosocomial pathogens and antibiotic resistance profiles in intensive care units may contribute to the prevention of the development and spread of resistance according to the treatment guidelines according to the units.