Covid 19 döneminde ihracatçı şirketlerin uyguladığı pazarlama stratejileri: Antalya organize sanayi bölgesinden örnekler
Marketing strategies implemented by exporting companies in the Covid-19 period: Samples from Antalya organized industrial zone
- Tez No: 819760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KUBAT DOKUMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Exporting, Covid-19, Digital Marketing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Antalya Organize Sanayi Bölgesinde ihracat yapan firmaların Covid-19 sürecinde izledikleri ihracat ve pazarlama konusundaki stratejileri araştırmaktır. Araştırmada ihracat ve uluslararası pazarlama ile ilgili kavramlar, pazarlama, ihracat, lojistik üzerine ilgili firmaların pandemi döneminde izledikleri stratejiler incelenmiştir. Araştırmada mülakat yöntemi kullanılarak sonuçlar elde edilen bilgilere göre yorumlanmıştır. Çalışmada iki ayrı sektörden toplamda iki firma ile görüşme yapılmıştır. Oluklu mukavva kutu üreten bir firma ve endüstriyel mutfak ekipman üreticisi bir firma olmak üzere her iki firma satış ihracat müdürleri ile mülakat yapılıp gerekli bilgiler toplanmıştır. Araştırma sonucunda oluklu mukavva kutu üreten firmanın Covid-19 döneminde izlediği başarılı pazarlama ve ihracat stratejileri sayesinde krizi fırsata çevirerek epey büyüdüğü görülmüştür. Endüstriyel mutfak sektöründe üretim yapmakta olan ikinci firma ise Covid-19 döneminde pazarlama ve ihracat konusunda verilen stratejik kararlarında başarılı olmuş ve hayatta kalmaya devam etmiştir. Anahtar Kelimler: İhracat, Covid-19, Dijital Pazarlama
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the export and marketing strategies followed by the companies exporting in the Antalya Organized Industrial Zone during the Covid-19 process. In the research, the concepts related to export and international marketing, the strategies followed by the relevant companies on marketing, export and logistics during the pandemic period were examined. The results were interpreted according to the information obtained by using the interview method in the research. In the study, interviews were made with companies from two different sectors. Interviews were conducted with the sales and export managers of both companies, a company producing corrugated cardboard boxes and a company producing industrial kitchen equipment, and necessary information was collected. As a result of the research and interview, the company that produces corrugated cardboard boxes has grown to a great extent, which said to turn the crisis into an opportunity, with successful marketing and export decisions they followed during the Covid-19 period. The second company that is in the industrial kitchen sector has managed to be successful and survive in its strategic decisions on marketing and export during the Covid-19 period.