Engellilerin turizm faaliyetine katılımında karşılaştıkları kısıtların, turizm motivasyonu ve seyahat niyeti üzerine etkisi: Antalya ili uygulaması
The effect of limitations the handicapped face when they participate at tourism activities regarding their tourism motivation and travelling intentions: An Antalya province application
- Tez No: 819764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Engelli turizmi, kısıtlar, turizm motivasyonu, seyahat niyeti, Accessible tourism, constraints, tourism motivation, travel intentions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Engelli bireylerin hayatları boyunca, diğer insanlara oranla daha fazla zorluklarla mücadele etmek durumundadır. Bu araştırmada, engelli bireylerin turizme katılım noktasında karşılaştıkları kısıtların turizm motivasyonu ve seyahat niyeti üzerine etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında, dünyaca ünlü bir destinasyon merkezi olan Antalya ilinde yaşamını sürdüren engelli bireyler üzerinden 385 örneklemden anket yolu ile elde edilen değerler, araştırma verisi olarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere uygulanan analiz bulgularına göre, engelli bireylerin turizme katılımda karşılaştıkları çevresel engellerin turizm motivasyonu üzerinde negatif etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrenilmiş çaresizlik duygusunun da motivasyon üzerinde negatif yönlü bir etki oluşturmaktadır. Buna karşın, engellilerin karşılaştığı içsel ve etkileşimsel engellerin motivasyon üzerinde etkisinin istatistiksel olarak anlamlı bulunmadığı görülmüştür. Bu bağlamda, motivasyon duygusunun, seyahat niyeti üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Öyle ki, engelli bireylerin motivasyonlarında meydana gelen bir birimlik artış seyahat niyetlerini %55 oranında arttırmaktadır. Araştırma sonucunda; sektör temsilcilerine, alanyazında çalışan akademisyenlere ve kamu kurum ve kuruluşlarına bir takım teorik ve pratik katkılar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout their lives, disabled individuals face more challenges than other individuals. This research aims to determine the impact of the constraints faced by disabled individuals in participating in tourism on their motivation to travel. The study evaluated data obtained through a survey of 385 disabled individuals living in the world-famous tourist destination of Antalya, Turkey. Analysis of the survey data shows that environmental barriers encountered by disabled individuals have a negative impact on their motivation to participate in tourism. Additionally, the feeling of learned helplessness also has a negative effect on motivation. However, the impact of internal and interactional barriers faced by disabled individuals on motivation is not statistically significant. It has been determined that motivation has a strong impact on travel intentions, with a one-unit increase in motivation leading to a 55% increase in travel intentions. This research contributes theoretical and practical insights for sector representatives, academics working in the field, and public institutions and organizations.