Ekofemı̇nı̇zm çerçevesı̇nde kadınların ekorekreasyonel etkı̇nlı̇klere katılım motı̇vasyonları ve engelleri
Women's motivations and obstacles to participation in ecorecreational activities within the framework of ecofeminism
- Tez No: 1002688
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN GÜLCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, Ekorekreasyon, Yeşil turizm, Ecofeminism, Ecorecreation, Green tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
İnsan faaliyetlerinin dünya ekosistemi ve iklimi üzerinde zorlayıcı etkiler yarattığı antroposen çağında, sürdürülebilirlik için verilen mücadele ve farkındalık her geçen gün artmaktadır. Bununla beraber, patriyarkal sistemin kadınları baskı altına alması konusunda mücadeleler yürüten toplumsal cinsiyet ve feminizm gibi kavramlara olan ilgide artış göstermektedir. Bu ilgi ve mücadele neticesinde, iki kavram bütün disiplinlerde olduğu gibi rekreasyonda da önemli bir başlık haline gelmiştir. Bu kapsamda, rekreasyon yönetiminde sürdürülebilirlik konusu ekorekreasyon kavramının; toplumsal cinsiyet ve sürdürülebilirlik tartışmaları ise ekofeminizm kavramının ortaya çıkmasına kaynaklık etmiştir. Literatürde yer alan çalışmalar incelendiğinde, erkekler ve kadınların rekreasyon tercihlerinde farklılıklar olduğu görülmektedir. Bu nedenle, çalışmada ekofeminizm çerçevesinde kadınların ekorekreasyon faaliyetlerine katılımlarında karşılarına çıkan engelleri ve söz konusu faaliyetlere katılım motivasyonlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini ekorekreasyon faaliyetlerine katılım sağlayan tüm kadınlar, örneklemini ise en az bir ekorekreasyon faaliyetine düzenli katılım sağlayan 30 kadın birey oluşturmuştur. Böylece çalışmanın başlıca verisini ekorekreasyon faaliyetlerine düzenli katılım sağlayan kadın bireylerin deneyim hikayeleri oluşturmuştur. Araştırmada, katılımcıların duygularını derinlemesine analiz etmek adına nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Bu kapsamda gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, kadınların ekorekreasyon faaliyetlerine katılım motivasyonlarının keşfetme, mutluluk, başarı, özgürlük, stres atmak, güç, sevgi, aile, farkındalık olduğu; engellerin ise cinsiyet, fiziksel koşullar, toplum baskısı, ekonomi, güvenlik ve aile gibi faktörler olduğu görülmüştür. Çalışma, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde ele alınan; doğayla zıtlık kurmak yerine karşılıklılığı esas alarak etik sorumluluk temelinde ilişki kurulmasına dikkat çeken bir rekreasyon yaklaşımı olarak tanımlanabilecek ekofeminist rekreasyon fikrinin literatüre kazandırılması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the Anthropocene era, where human activities have a significant impact on the world's ecosystems and climate, the struggle for and awareness of sustainability are increasing day by day. Along with this, there is growing interest in concepts such as gender studies and feminism, which combat the oppression of women by the patriarchal system. As a result of this interest and struggle, these two concepts have become important topics in recreation, as in all disciplines. In this context, the sustainability issue in recreation management has given rise to the concept of ecorecreation. In contrast, the discussions on gender and sustainability have given rise to the concept of ecofeminism. A review of the literature reveals differences in the recreational preferences of men and women. Therefore, this study aims to reveal the obstacles women face in participating in ecorecreation activities and their motivations for doing so within the framework of ecofeminism. The study population comprises all women participating in ecorecreation activities, and the sample comprises 30 women who regularly participate in at least one ecorecreation activity. Thus, the main data for the study consisted of the experiences of women who regularly participate in ecorecreation activities. To deeply analyze the participants' emotions, a phenomenological design, a qualitative research method, was used in the study. As a result of the interviews conducted within this scope, it was observed that the motivations of women participating in ecorecreation activities were exploration, happiness, success, freedom, stress relief, power, love, family, and awareness. At the same time, the obstacles included gender, physical conditions, social pressure, the economy, security, and family. The study revealed the need to introduce the concept of ecofeminist recreation into the literature, defined as a recreational approach that emphasizes establishing relationships based on ethical responsibility, prioritizing reciprocity rather than conflict with nature, within the framework of gender equality and environmental sustainability principles.