Digital twinss for resilience: A conceptual knowledge management framework in emergeny
Dayanıklılık için dijital ikiz uygulaması: Acil durumlar için kavramsal bir bilgi yönetimi çerçevesi
- Tez No: 819770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BAŞAK ÖZTÜRK ÖZERAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH SOYGAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Dijital İkiz, Acil Durum Yönetimi, Afet, Deprem, Knowledge Management, Digital Twins, Emergency Management, Disaster, Earthquake
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu tezin temel amacı, acil durumlarda kullanılabilecek Dijital İkizler aracılığıyla Bilgi yönetimi için kavramsal çerçeve geliştirmektir. Önerilen çerçeve, verileri hızla bilgiye dönüştürmek için Dijital İkiz teknolojisini kullanır. Ardından, acil durum sırasında müdahale ekipleriyle eş zamanlı paylaşmak için bilgileri depolamayı hedeflemektedir. Sistem, gerçek zamanlı veri akışına göre sürekli olarak güncellenecektir. Materyal ve Yöntemler: Araştırma, etkisi yüksek güvenilir yayınların yer aldığı veri tabanlarında yapılmıştır. Tez yazım sürecinde kavramsal çerçeveyi oluşturmak için kitaplar, makaleler ve akademik dergiler gibi çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. Verileri almak için Scopus kullanıldı. Bu tezin yazım sürecinde, Acil Durumda Bilgi Yönetimine geleneksel yaklaşım ve Dijital İkizler aracılığıyla acil durumlarda Bilgi Yönetimine ilişkin olarak inşaat mühendisliği, mimarlık ve acil durum yönetimi alanlarından akademisyenler, öğrenciler ve profesyonellerle çeşitli toplantılar yapılmıştır. Ayrıca bu tez, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2023 Türkiye Depremlerine (USGS'ye göre Pazarcık, 7,8 Mw ve Elbistan, 7,5 Mw) ilişkin raporlarında yer alan bulguları içermektedir. Tüm kavramsal ççerçeve ve detaylandırma, rapor ve bilimsel literatür ile net bir uyum içindedir. Bulgular: Araştırma sonuçları veri tabanından faydalı bulgular seçilerek tezin odak alanına göre düzenlenmiş ve bilimsel rehberlik amacıyla kullanılmıştır. Bilimsel literatür incelenmiş ve Bilgi Yönetimi, Acil Durum Yönetimi ve Dijital İkizler ile doğrudan ilişkisi olmayan belgeler göz ardı edilmiştir. Böylece, Dijital İkizler aracılığıyla Acil Durum Bilgi Yönetimine ilişkin kavramsal bir çerçeve önerilmiştir. Sonuç: Önerilen kavramsal çerçeve, acil durumlarda müdahale süresini hızlandırmayı ve bilgi yönetimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Çerçeve, hayati acil durum gereksinimlerine yanıt vermek için oluşturulmuştur. Amaç, hayatta kalmak için mağdurların birincil ihtiyaçlarına yardımcı olmaktır. Bununla birlikte, gelecekteki çalışmalar, acil olayı takip eden günlerde sadece hayatta kalmak için değil, aynı zamanda iyileşme ihtiyaçları için de ikincil acil durum gereksinimlerine daha fazla odaklanabilir. Ayrıca, bir sistem prototipi geliştirme için kavramsal çerçeve geliştirilebilir ve daha sonra gerçek dünyadaki acil durum kullanımı için test edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The main aim of this thesis is to develop the conceptual framework for Knowledge management via Digital Twins which can be used during emergency times. The proposed framework uses Digital Twins technology to rapidly transform the data into knowledge. Then store the knowledge for simultaneously sharing to the responders during disaster. The system will continuously be updated according to the real-time data feed. Material and Methods: The research was conducted on database which contain reliable publications with high impact. In the process of writing the thesis, various sources such as books, papers and scholarly journals were used to figure out the conceptual framework. Scopus was used to retrieve the data. Throughout the writing of this thesis, several meetings with scholars, students and professionals from the field of civil engineering, architecture, and emergency management were conducted related to traditional approach to Knowledge Management in Emergency and Knowledge Management in emergency via Digital Twins. Furthermore, this thesis contains the findings which are in the reports of Turkish Government of the February 2023 Turkey Earthquakes which were in Kahramanmaras (Pazarcık, 7,8 Mw and Elbistan, 7,5 Mw according to USGS). The entire concept and elaboration are in clear arrangement with the report and the scholarly literature. Results: The research results were organized by selecting the useful findings from the database. The findings were arranged according to the focus area of the thesis and were used for scientific guidance. The scholarly literature was examined and the document which did not have direct relationship with Knowledge Management, Emergency and Digital Twins were neglected. Thereby, Digital Twins resilience conceptual Knowledge Management framework in Emergency was proposed. Conclusion: The proposed conceptual framework aims to accelerate the response time and ease Knowledge Management during an emergency. The framework is established for responding the vital emergency requisites. The aim is to aid the primary needs of victims for survival. However, future studies may further focus on the secondary emergency requisites for the days following emergency incidents, not only for survival but also the recovery needs. Furthermore, the conceptual framework may be improved for a system prototype development, and may then be tested for real-world emergency use.