Ege adaları göçmen kamplarının biyopolitika ve insani güvenlik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Aegean islands migrant camps in terms of biopolitics and human security
  1. Tez No: 819771
  2. Yazar: BÜŞRA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Avrupa Birliği, biyopolitika, Ege Adaları, göçmen kampları, insani güvenlik, Yunanistan, Mediterranean, European Union, biopolitics, Aegean islands, migrant camps, human security, Greece
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Göç hareketleri, yüzyıllardır gerçekleşiyor olmasına rağmen savaşlar, ekonomik zorluklar, yaşanan insan hakları ihlalleri, çevresel etmenler, politik istikrarsızlık, ayrımcılık, iş fırsatları, eğitim imkânları, sosyal ağlar ve iletişim kolaylığı, artan küreselleşme ve teknolojik gelişmeler gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle son yıllarda artış göstermiştir. İki dünya savaşından sonra yaşanan büyük kitlesel göç hareketleri 2011 yılında başlayan Arap Baharı etkisiyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden batıya yani Avrupa ülkelerine doğru gerçekleşmiştir. Avrupa Birliği, gelen bu yoğun hareketlilik karşısında düzensiz göçmenleri güvenlikleştirerek göçmen karşıtı bir politika benimsemiştir. Göçmen karşıtı politikaların etkisiyle Avrupa'nın doğu sınırlarında bulunan Yunanistan'da Ege adalarında göçmen kampları oluşturulmuş, anakaraya girmeden adalarda düzensiz göçmen ve sığınmacıların geçici barınma ihtiyacı karşılanmış, temel haklarının sağlanacağı güvenli bir alan sunulmuştur. Ancak bu göçmen kampları zaman içerisinde Avrupa'nın uyguladığı katı ve göçmen karşıtı politikalarla yüksek güvenlik önlemleri altında göçmenlerin uzun süreler denetim ve tutukluluk altında bir tutsak gibi tutulduğu, temel insan haklarının ihlal edildiği yerlere dönüşmüştür. Diğer taraftan bir şekilde adalara ulaşmaya çalışan, yeni gelen göçmenlere karşı Akdeniz kıyılarında geri itmeler yaşanırken, göçmenler Avrupa'ya gitmeye çalıştıkları için neredeyse cezalandırılmıştır. Bu göçmen kampları göçmenlere yönelik bir biyopolitika aracı olarak kullanılmıştır. Oysaki Avrupa Birliği, kuruluşundan itibaren sığınma hakkı başta olmak üzere temel insan haklarının tüm insanlar için korunmasına yönelik antlaşmalara taraf olmuş, kendi bünyesinde üye devletlerin taraf olduğu hukuki düzenlemeler gerçekleştirmiştir. Ege Adalarında kurulan ve zaman içerisinde daha ileri teknoloji ve askeri düzeyde güvenlik tedbirleri ile kuşatılan göçmen kampları aynı zamanda adaların en uzak noktalarında yerel toplumdan uzak yerlerde konumlandırılmıştır. Kamp alanlarının kurulması için bütçesinden büyük miktarlar ayırarak kaynak oluşturan Avrupa Birliği ve üyesi Yunanistan kampları biyopolitik bir araç olarak kullanmaktadır. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin göçmen ve mültecilere karşı gerçekleştirdikleri ve Akdeniz'i bir ölüm denizi haline getiren geri itme uygulamaları ve ölümcül sınır politikaları Ege adalarında tesis edilen göçmen kampları ile daha belirgin ve somut bir hal almaktadır.
Özet (Çeviri)
Human migrations movements have been occurring for centuries; however they have increased in recent years, factors such as wars, economic hardships, human rights violations, environmental factors, political instability, discrimination, job opportunities, educational prospects, social networks, and ease of communication, along with increasing globalization and technological advancements, have led to an increase in migration. Mass migrations following both World Wars shifted to Western countries originating from Middle East and North African countries especially Europe, with the effect of the Arab Spring that started in 2011. In response to this intense mobility, the European Union (EU) has adopted an anti-immigrant policy by securitizing immigrants. As a result of these anti-immigrant policies, migrant camps were established on the Greek Aegean islands, located at the eastern borders of Europe, to provide temporary shelter for migrants and irregular migrants without entering the mainland. These camps aimed to offer a secure space where migrants' right to live would be ensured. However, over time, these migrant camps have transformed into places where migrants are held under strict security measures, resembling detainees under prolonged surveillance and imprisonment, with violations of basic human rights as a common occurrence. Additionally, as migrants attempted to reach the islands, pushbacks occurred along the Mediterranean coast, effectively punishing them for trying to reach Europe. These migrant camps were utilized as instruments of biopolitics against migrants. Yet, the EU, since its establishment, had acceded to agreements aimed at protecting fundamental human rights, including the right to asylum, and has implemented legal regulations with the participation of member states. The migrant camps established in the Greek Aegean islands that surrounded by advanced technology and heightened military-level security measures, are also located in remote areas. The EU and its member state, Greece, allocate substantial resources from their budgets to establish these camp areas, utilizing them as instruments of biopolitics. The pushback practices and lethal border policies employed by EU member countries, turning the Mediterranean into a sea of death, become more evident and tangible through the migrant camps established on the Aegean islands.