Antalya-Elmalı Erken Cumhuriyet Dönemi (1923-1950) köy okulları
Village schools in Antalya-Elmalı in Early Republic Period (1923-1950)
  1. Tez No: 819769
  2. Yazar: NESLİHAN KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN TAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Elmalı, Village Schools, Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Erken Cumhuriyet Dönemi Antalya'nın Elmalı ilçesinin merkez, köy ve nahiyelerinde toplam 34 okul inşa edilmiştir. Yapılan arazi çalışması esnasında günümüze ulaşabilen 16 köy okulu ve 10 muallim lojmanı tespit edilmiştir. Yerinde saptanan okullardan en erken tarihlisi 1936 yılında inşa edilen Yuva İlkokulu'dur. Yuva, Tavullar, Gökpınar, Küçüksöğle ve Avşar'da bulunan okullar onarım görmüştür. Yuva ve Tavullar'da bulunan okullar eğitim- öğretim amacına uygun bir şekilde kullanılmaya devam etmektedir. Gökpınar ve Avşar'da bulunan okullar ise toplantı salonu olarak faaliyet göstermektedir. Arazi çalışmasında tespit edilen 11 okul ve 7 muallim lojmanı günümüzde âtıl durumdadır. Tekke, Yalnızdam ve Tavullar'da bulunan muallim lojmanları aynı işlevle kullanılmaya devam etmektedir. Dereköy'deki birinci ve ikinci okulda, Ovacık ve Afşar'daki okullarda muallim lojmanları okula bitişik inşa edilmiştir. İslamlar, Özdemir, Hacıyusuflar, Macun, Tavullar, Bayındır'daki okullarda ve Küçüksöğle'deki ikinci okulda muallim lojmanı okul binasından bağımsız tasarlanmıştır. Gökpınar, Yuva ve Gölova'daki okulların muallim lojmanı bulunmamaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Maarif Vekâleti sorumluluğunda Tatbikat Bürosu (İnşaat Dairesi) kurulmuştur. Buna bağlı olarak okul ve muallim lojman yapılarının İnşaat Dairesi tarafından yapılan tip projelere göre inşa edildikleri tespit edilmiştir. Bölgedeki yapıların taş, ahşap, kerpiç gibi yerel malzemeyle inşa edildiği görülmektedir. İncelenen 16 köy okulunun Erken Cumhuriyet Dönemi II. Ulusal Mimarlık üslubuna uygun olarak sade ve modern tasarlandığı saptanmıştır. Dönemin üslup anlayışının yanı sıra ekonomik koşullar nedeniyle köylerde en az masrafla sade ve işlevsel tasarımlar uygulandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the Early Republican Period, a total of 34 schools were built in the center, villages and sub-districts of Antalya's Elmalı district. During the field work, 16 village schools and 10 teacher lodgings that have survived to the present day have been identified. The earliest dated school found on site is Yuva Primary School, which was built in 1936. Schools in Yuva, Tavullar, Gökpınar, Küçüksöğle and Avşar were repaired. The schools in Yuva and Tavullar continue to be used for educational purposes. Schools in Gökpınar and Avşar operate as meeting rooms. 11 schools and 7 teacher lodgings identified during the fieldwork are inactive today. Teachers' lodgings in Tekke, Yalnızdam and Tavullar continue to be used with the same function. Teachers' lodgings in the first and second schools in Dereköy and schools in Ovacık and Afşar were built adjacent to the school. The teacher's lodging in the schools in İslamlar, Özdemir, Hacıyusuflar, Macun, Tavullar, Bayındır and in the second school in Küçüksöğle was designed independently of the school building. Schools in Gökpınar, Yuva and Gölova do not have teacher housing. In the first years of the Republic, the Practice Bureau (Construction Department) was established under the responsibility of the Ministry of Education. Accordingly, it has been determined that the school and teacher's lodging buildings were built according to the type projects made by the Construction Department. It is seen that the buildings in the region were built with local materials such as stone, wood and adobe. It was determined that the 16 village schools examined were designed simply and modernly in accordance with the Second National Architecture style in the Early Republican Period. In addition to the stylistic understanding of the period, it was determined that simple and functional designs were applied in the villages with the least expense due to the economic conditions.