Covid-19 sürecinde üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı, özkontrol-özyönetim ve manevi kaynaklar
Social media addiction, self-control-self-management and spiritual resources in university students in the Covid-19 process
- Tez No: 819796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ERYÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sosyal Medya Bağımlılığı, Özkontrol, Özyönetim, Manevi Kaynaklar, Covid-19, Social Media Addiction, Self-control, Self-Management, Spiritual Resources
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin bazı değişkenlere göre Covid-19 sürecindeki sosyal medya bağımlılık düzeylerini, özkontrol-özyönetim düzeylerini ve manevi kaynaklarını incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmada genel tarama modellerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini yaşları 18-52 arasında olan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya, 355'i (%56.7) kadın, 271'i (%43.3) erkek olmak üzere toplam 626 katılımcının verileri dahil edilmiştir. Çalışmada Andreassen ve arkadaşları (2016) tarafından geliştirilmiş olan ve Demirci (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Ahorsu vd. (2020) tarafından geliştirilmiş olan ve Bakioğlu vd. (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan Koronavirüs(Covid-19) Korkusu Ölçeği, Mezo (2009) tarafından geliştirilmiş olan ve Ercoşkun (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan Özkontrol-Özyönetim Ölçeği ve Westbrook vd. (2018) tarafından geliştirilmiş olan ve Ekşi vd. (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan Manevi Kaynaklar Ölçeklerinin formları ile sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma verileri web tabanlı anket sistemi kullanılarak toplanmıştır. Üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıklarının yaşa, sosyal medya hesabı kullanma durumuna, çok yoğunken bile sosyal medyayı kontrol etme durumuna, internette dini içerikli video izleme durumuna, covid-19 sürecinde günlük olarak sosyal medya platformlarını kullanma oranındaki artış durumuna, internette izlenen dini içerikli videolar ve online programların din algısını etkileme durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin Covid-19 korkularının cinsiyete, çok yoğunken bile sosyal medyayı kontrol etme durumuna, internette dini içerikli video izleme durumuna, Covid-19 sürecinde günlük olarak sosyal medya platformlarını kullanma oranındaki artış durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin özkontrol-özyönetim düzeylerinin cinsiyete, yaşa, çok yoğunken bile sosyal medya hesaplarını kontrol etme durumuna, Covid-19 sürecinde günlük olarak sosyal medya platformlarını kullanma oranındaki artış durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin manevi kaynaklarının yaşa, cinsiyete, sosyal medya hesabı kullanma durumuna, internette dini içerikli video izleme durumuna, internette izlenen dini içerikli videolar ve online programların din algısını etkileme durumuna göre farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkları ve Covid-19 korkuları arasında düşük derecede, pozitif ve anlamlı bir ilişki, insancıl maneviyatları ile düşük derecede, pozitif ve anlamlı bir ilişki, kendini ayarlama ve kendini değerlendirme düzeyleri ile düşük derecede, negatif anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the social media addiction levels, self-control-self-management levels and spiritual resources of university students in the Covid-19 process according to some variables and to determine the relationship between them. The relational survey model, which is one of the general survey models, was used in the study. The sample of this study consists of university students aged between 18-52. The data of a total of 626 participants, 355 (56.7%) female and 271 (43.3%) male, were included in the study. In the study, Bergen Social Media Addiction Scale developed by Andreassen et al. (2016) and adapted to Turkish by Demirci (2019), Ahorsu et al. (2020) and Bakioğlu et al. (2020) Fear of Coronavirus (Covid-19) Scale, which was developed by Mezo (2009) and adapted into Turkish by Ercoşkun (2016), and Westbrook et al. (2018) and Ekşi et al. (2019) and the socio-demographic information form were used with the forms of the Spiritual Resources Scales adapted into Turkish. Research data were collected using a web-based survey system. Social media addictions of university students to age, using social media accounts, controlling social media even when it is very busy, watching videos with religious content on the internet, the increase in the rate of daily use of social media platforms during the covid-19 process, religious videos watched on the internet and online It has been determined that the programs differ according to their effect on the perception of religion. It has been determined that the covid-19 fears of university students differ according to gender, the status of controlling social media even when it is very busy, the status of watching videos with religious content on the internet, the increase in the rate of daily use of social media platforms during the covid-19 process. It has been determined that the self-control-self-management levels of university students differ according to gender, age, control of social media accounts even when they are very busy, and the increase in the rate of daily use of social media platforms during the covid-19 process. It has been determined that the spiritual resources of university students differ according to age, gender, use of social media accounts, watching videos with religious content on the internet, religious videos watched on the internet and online programs affecting the perception of religion. In addition, a low, positive and significant relationship was found between university students' social media addictions and fears of covid-19, a low positive and significant relationship with their humanitarian spirituality, and a low negative significant relationship with self-adjustment and self-evaluation levels.