Intrauterin inseminasyon yapılan hastalarda servikal uzunluğun gebelik başarısına etkisi
The effect of cervical length on pregnancy success in patients with intrauterine insemination
- Tez No: 819823
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YEŞİLYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: infertilite, intrauterin inseminasyon, servikal uzunluk, infertility, intrauterine insemination, cervical length
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Biz çalışmamızda intrauterin inseminasyon yapılacak olan hastaların işlem öncesinde servikal uzunluklarının ölçümünün yapılarak servikal uzunluk ile intrauterin inseminasyonun başarısı arasındaki ilişkiyi gözlemlemeyi, servikal uzunluk parametresinin gebeliği öngörmedeki rolünü araştırmayı hedefledik. Yöntem: Çalışmamıza Kasım 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite bölümüne başvuran açıklanamayan infertilite tanısı almış primer infertil ve klomen ile ovulasyon indüksiyonu yapığımız hastaları dahil ettik. Hastalarımızda kronik hastalık, eş spermlerinde anormallik bulunmamaktadır. Dışlama kriteri olarak belirttiğimiz, 40 yaş üstü ve 20 yaş altı kadınlar, ek hastalığı bulunan kadınlar, öncesinde uterin cerrahi geçirmiş hastalar ve intrauterin inseminasyon sırasında başarısızlık yaşanmış olan hastalar çalışmamıza alınmamıştır. Bu koşulları sağlayan 270 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 57 (%21)' sinde gebelik elde edildi. Hastalara inseminasyon gününde yapılan transvajinal ultrasonografide servikal uzunlukları ölçüldü ve kaydedildi. Hastaların gebelik sonuçlarına IUI sonrası kontrollerine çağırıldıklarında bakılan β-hCG değerleri ve ilerleyen dönem klinik izlemleri ile ulaşıldı. Ulaşılan veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) programı ile değerlendirildi ve istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 28.30±4.06 yıl, BMI ortalaması 24.38±3.98 kg/m 2 olduğu belirlenmiştir. Bireylerin gravida sayılarına baktığımızda %100.0'ının (n=270) sıfır olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bireylerin tamamının paritesi sıfırdır. Ayrıca bireylerin ortalama infertilite süresi 2.51±1.67 yıl ve tüm bireylerin infertilite şekli primerdir. Bireylerin serviks uzunluğu ortalaması 31.36±4.34 mm olduğu tespit edilmiştir. Serviks uzunluğu sınıflamasına göre bireylerin %50.0'si (n=135) 30mm altında, %50.0'si (n=135) 30 mm üzerindedir. Bireylerin %21.1'inde (n=57) gebelik var iken, %78.9'unda (n=213) gebelik olmadığı saptanmıştır. Gebeliği olan bireylerin serviks uzunluk ortalaması 30.53±4.26, gebeliği olmayan bireylerin serviks uzunluk ortalaması 31.59±4.34'tür. Gebelik durumuna 13 göre serviks uzunluk değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (z=1.819, p=0.063). Gebeliği olan bireylerin %64.9'unda (n=37) serviks uzunluğu 30mm altında, %35.1'inde (n=20) serviks uzunluğu 30mm üzerinde, gebeliği olmayan bireylerin %46.0'sında (n=98) serviks uzunluğu 30mm altında, %54.0'ünde (n=115) serviks uzunluğu 30mm üzerindedir. Gebelik durumuna göre serviks uzunluk sınıflaması dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (=6.427, p=0.011). Gebeliği olan bireylerin BMI ortalaması 23.35±3.42, gebeliği olmayan bireylerin BMI ortalaması 24.65±4.08'dir. Gebelik durumuna göre BMI değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (z=2.143, p=0.032). BMI ile Serviks uzunluk arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0.05). Serviks uzunluğu 30mm altında olan bireylerin BMI ortalaması 24.27±3.92, serviks uzunluğu 30mm üzerinde olan bireylerin BMI ortalaması 24.48±4.05'dir. Serviks uzunluk sınıflamasına göre BMI değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (z=0.419, p=0.675). Sonuç: İnfertilite nedeniyle intrauterin inseminasyon yapılan 270 hasta ile yapmış olduğumuz çalışmada, servikal uzunluk ölçümlerinde %50 hastada servikal uzunluğun 30 mm'nin altında olduğu %50 hastada da 30 mm'nin üzerinde olduğu tespit edildi. 270 kadında toplam gebelik oranımız %21,1 ile 57 hasta olarak bulunmuştur. İntrauterin inseminasyon öncesinde yapılan servikal uzunluk gebelik ilişkisinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bu da bizlere intrauterin inseminasyon öncesinde yapılan ultrasonografik servikal uzunluk ölçümünün gebelik başarısını öngörmede faydalı olacağını göstermiştir. Literatürde bu konuda yapılan çalışma sayısı yetersizdir. Bu nedenle intrauterin inseminasyon planlanan hastaların işlem öncesinde yapılan ultrasonografisini servikal uzunluk ölçümlerini yaparak gebelik başarısını öngörmek amacıyla kullanmak için daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to observe the relationship between cervical length and the success of intrauterine insemination (IUI) by measuring the cervical length of the patients who will undergo intrauterine insemination and to investigate the cervical length parameter's role in predicting pregnancy. Methods: We included primary infertile patients who applied to the Department of Obstetrics and Gynecology, Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Ankara Bilkent City Hospital, between November 2022 and March 2023. These patients were diagnosed with unexplained infertility and had ovulation induction with clomiphene citrate. There is no chronic disease or abnormality in partner sperm in our patients. Women over the age of 40 and under 20, women with comorbidities, patients who had undergone previous uterine surgery, and patients who had a failure during intrauterine insemination, which we specified as exclusion criteria, were not included in our study. Two hundred seventy patients who met these conditions were included in the study. Pregnancy was achieved in 57 (21%) of these patients. Cervical lengths were measured and recorded in the transvaginal ultrasonography performed on the day of insemination. Pregnancy results of the patients were obtained with the β-hCG values measured when they were called for follow-ups after IUI and their clinical follow-ups in the future. The obtained data were evaluated with the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) program, and statistical analyzes were made. Results: It was determined that the mean age of the individuals participating in the study was 28.30±4.06 years, and the mean BMI was 24.38±3.98 kg/m 2 . According to the gravida estimates of the individuals, 100.0% (n=270) were found to be zero. The parity of all individual units is zero. In addition, the mean infertility period of individuals is 2.51±1.67 years, and the infertility type of all individuals is primary. It was determined that the average service length of the individuals was 31.36±4.34 mm. According to the cervical lengthening class, 50.0% (n=135) of individuals are below 30 mm, and 50.0% (n=135) are over 30 mm. While 21.1% (=57) of the individuals were pregnant, 78.9% (n=213) were pregnant. 15 The average cervical length for pregnant individuals was 30.53±4.26 mm, and the average cervical length for individuals without pregnancy was 31.59±4.34 mm. There was no statistically significant difference between cervical length values according to pregnancy status (z=1.819, p=0.063). Among individuals with pregnancy, 64.9% (n=37) had a cervical length below 30 mm, and 35.1% (n=20) had a cervical length above 30 mm, while among individuals without pregnancy, 46.0% (n=98) had a cervical length below 30 mm, and 54.0% (n=115) had a cervical length above 30 mm. A statistically significant difference was found regarding cervical length classification distribution according to pregnancy status (=6.427, p=0.011). The mean BMI of individuals with pregnancy is 23.35±3.42, and the mean BMI of individuals who are not pregnant is 24.65±4.08. A statistically significant difference was found between BMI values according to pregnancy status (z=2.143, p=0.032). There is no statistically significant relationship between BMI and cervical length (p>0.05). The mean BMI of individuals with a cervix length less than 30 mm is 24.27±3.92, and the mean BMI of individuals with a cervical length of over 30 mm is 24.48±4.05. No statistically significant difference was found between BMI values for cervical length classification (z=0.419, p=0.675). Conclusion: Our study conducted with 270 patients who underwent intrauterine insemination (IUI) due to infertility determined that cervical length was below 30 mm in 50% of the patients and above 30 mm in the remaining 50%. Our total pregnancy rate in 270 women was found to be 21.1%, with 57 pregnancies. A statistically significant difference was found in the cervical length-pregnancy relationship before intrauterine insemination. This showed us that ultrasonographic cervical length measurement performed before intrauterine insemination would be useful in predicting pregnancy success. The number of studies on this subject in the literature needs to be increased. Therefore, there is a need for more extensive studies to use the pre-procedural ultrasonography of patients planned for intrauterine insemination to predict pregnancy success by measuring cervical length. 16