Aydın Efeler dalama sulama sahası arazi toplulaştırma çalışmalarına genel bir bakış
An overview to land consolidation studies of Aydin Efeler dalama irrigation area
  1. Tez No: 819931
  2. Yazar: MERYEM YAĞMUR GÜVENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET DAĞDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi toplulaştırması, toplulaştırma etkinliği, Aydın, toplulaştırma oranı, Land consolidation, consolidation efficiency, Aydın, consolidation rate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın iki ana hedefi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; Aydın-Efeler ilçesine bağlı Dalama Merkez beldesi ile birlikte 11 mahallede (Dereköy, Yeniköy, Karahayıt, Kozalaklı, Armutlu, Mesutlu, Şahnalı, Gölhisar, Tepeköy, Baltaköy ve Çiftlik mahalleleri) uygulanan toplulaştırma projesi kapsamında; toplulaştırma öncesi ve sonrasındaki tarla içi geliştirme hizmetlerinin-TİGH (yol uzunluğu, parsel şekillerindeki değişim, sulama ve drenaj kanal uzunluklar, sanat yapılarının durumu, arazi tesviyesi, işletmelerin arazi büyüklüklerine göre dağılımı, işletmelerin arazi varlıkları) genel durumları incelemek; ikincisi ise yine yukarıda verilen mahallelerde toplulaştırma sonrasına ilişkin izleme ve değerlendirme kapsamında çiftçi anketleri ile projenin etkinliği araştırmaktır. Materyal ve Yöntem: Çalışma, Aydın-Dalama Merkez beldesi ile birlikte 11 mahallede (Dereköy, Yeniköy, Karahayıt, Kozalaklı, Armutlu, Mesutlu, Şahnalı, Gölhisar, Tepeköy, Baltaköy ve Çiftlik mahalleleri) yürütülmüştür. Çalışma kapsamında toplulaştırma öncesi ve sonrası genel durum irdelenmiş ve çiftçi anketleri ile projenin etkinliği araştırılmıştır. Çiftçilere yöneltilecek sorular belirlenerek, çiftçi görüşlerini almak amacıyla 223 adet anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasında hazırlanan sorularda toplulaştırmanın etkinliğini belirlemek amacıyla 3 ana gösterge (su kullanım etkinliği, fiziksel etkinlik, sosyal ve ekonomik etkinlik) seçilmiştir. Bulgular: Arazi toplulaştırması ile parsel sayısı 4.179'dan 3.301'e düşmüştür. Toplulaştırma ile toplam parsel sayısında %21 azalma olmuştur. Ortalama parsel büyüklüğü 6,77 dekardan 8,54 dekara yükselmiştir. Toplulaştırma oranı %22 ve proje alanı sulama oranı %46,97 olarak belirlenmiştir. Ankete katılan çiftçilerin %63'ü sulama şebekelerinin arazi toplulaştırması öncesi yapılmasını uygun bulmadıklarını arazi toplulaştırması ve sulama projesinin beraber yürütülmesi gerektiği düşüncesinde olup geri kalan %33'lük kısım sulamanın toplulaştırmadan önce yapılmasının onlara birçok yarar sağladığını belirtmiştir. Sonuç: Toplulaştırma projesinin sulama çalışmaları ile beraber yürütülmesi toplulaştırmanın daha etkin ve faydalı olabilmesi açısından önemlidir ve bölge çiftçisinin bu anlamda bilinçli hale gelmesi projelerin geleceği açısından umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study has two main objectives. The first of these; within the scope of the consolidation project implemented in 11 neighborhoods (Dereköy, Yeniköy, Karahayıt, Kozalaklı, Armutlu, Mesutlu, Şahnalı, Gölhisar, Tepeköy, Baltaköy and Çiftlik) together with the central town of Dalama of Aydın-Efeler district; to examine the general conditions of on-farm development services-TIGH (road length, change in parcel shapes, irrigation and drainage channel lengths, state of the engineering structures, land leveling, distribution of enterprises according to land size, land assets of enterprises) before and after consolidation; the second one is to investigate the effectiveness of the project with farmer interviews within the scope of monitoring and evaluation after consolidation in the neighborhoods given above. Material and Methods: The study was carried out in 11 neighborhoods (Dereköy, Yeniköy, Karahayıt, Kozalaklı, Armutlu, Mesutlu, Şahnalı, Gölhisar, Tepeköy, Baltaköy and Çiftlik) together with the central town of Aydın-Dalama. Within the scope of the study, the general situation before and after consolidation was examined and the effectiveness of the project was investigated with farmer interviews. By determining the questions to be directed to the farmers, 223 interviews were conducted in order to get the opinions of the farmers. In the questions prepared in the interview study, 3 main indicators (water use efficiency, physical efficiency, social and economic efficiency) were selected in order to determine the efficiency of consolidation. Results: With the land consolidation, the number of parcels decreased from 4179 to 3301. There has been a 21% decrease in the total number of parcels with consolidation. Average parcel size increased from 6.77 decares to 8.54 decares. Consolidation rate was determined as 22% and irrigation rate of the project area was determined as 46.97%. 63% of the farmers who participated in the interview stated that they did not find it appropriate to build irrigation networks before land consolidation, and they thought that land consolidation and irrigation project should be carried out together, and the remaining 33% stated that doing irrigation project before consolidation project provided them with many benefits. Conclusion: Carrying out the consolidation project together with irrigation works is important in terms of making consolidation more effective and beneficial, and it is promising for the future of the projects that the farmers in the region become conscious in this sense.