Brix Refraktometre cihazı ve Radyal İmmünodifüzyon Yöntemi kullanılarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliğinde yetiştirilen buzağılarda farklı kolostrum yönetimi uygulamalarının pasif immunite transferi bakımından değerlendirilmesi üzerine bir araştırma.
A study on the investigation of different colostrum management practices in terms of passive immunity transfer by using Brix Refractometer device and Radial Immunodiffusion Method i̇n calves raised i̇n menemen research, Practice And Production Farm Of Agricultural Faculty Of Ege University.
  1. Tez No: 819932
  2. Yazar: ALPHA SALOUM CISSE
  3. Danışmanlar: PROF. CAN UZMAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Brix Refraktometre, Immünoglobulin G, Kolostrum Yönetimi, Pasif Transfer Yetmezliği, Pasif İmmünite Transferi, Radyal İmmünodifüzyon, Brix Refractometer, Colostrum Management, Failure of Passive Transfer, Immunoglobulin G, Radial Immunodiffusion, Transfer of Passive Immunity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayvan Yetiştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı, E.Ü.Z.F. Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliğinde yetiştirilen 3 farklı ırktan (25 Holstein, 12 Simmental, 6 Esmer) ineklerden elde edilen kolostrumun kalitesinin saptanması ve buzağılarda farklı kolostrum yönetimi uygulamalarının pasif immünite transferi düzeyi (PTD) üzerine etkisinin Brix Refraktometre cihazı ve Radyal İmmünodifüzyon (RID) yöntemleri kullanılarak değerlendirilmesidir. Ayrıca Brix Refraktometrenin kolostrumun bağışıklık sağlama kalitesinin ve buzağılarda PTD'nin belirlenmesindeki etkinliğinin de ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışmanın materyalini 43 yeni doğum yapmış inek ve onlardan doğan sağlıklı 43 buzağı olmak üzere toplam 43 ana-buzağı çifti oluşturmuştur. Çalışmamızda kolostrumun bağışıklık sağlama kalite ölçütleri olarak kuru madde (KM) ve toplam protein (TP) içeriği, % Brix değeri ve RID yöntemi ile saptanan immünoglobulin G (IgG) içeriği (g/L) incelenmiştir. Çok faktörlü bir genel doğrusal model (GLM-Univariate) üzerinden yapılan istatistik analiz sonuçlarına göre kolostrum KM ve TP düzeyi, % Brix değeri ve IgG içeriğine ilişkin tahminlenen marjinal ortalamalar (TMO) sırasıyla %25,1±0,6, %15,6±0,4, %25,1±0,7 ve 78,2±4,7 g/L olarak hesaplanmıştır. İncelenen ölçütlerden KM, % Brix değeri ve IgG içeriği üzerine ırk, laktasyon sırası, mevsim ve kuruda kalma süresi (KKS) faktörlerinin etkisi önemsiz tespit edilmiştir (P>0,05). TP'de ise diğer faktörlerin etkisi önemsiz olurken (P>0,05) mevsimin etkisi önemli bulunmuştur (P0.05). Kolostrumun IgG düzeyi ile kan % Brix Lab. değeri ve kan IgG düzeyi arasında çok önemli düzeyde bir regresyon ilişkisi (sırasıyla b=0,023 ve 0,339) saptanmıştır (P0,05). Sonuç olarak; buzağılarda iyi bir PTD sağlanmasında kolostrumun IgG içeriğinin yüksek olması en önemli faktördür. İkinci sırada içirilen kolostrumun miktarı gelmektedir. Dijital Brix Refraktometre cihazı, uygulama kolaylığı ve düşük maliyeti de göz önüne alınarak, çiftlikte, kolostrumun bağışıklık sağlama kalitesinin ve PTY olan buzağıların belirlenmesi için uygun bir ekipmandır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the quality of colostrum obtained from cows of 3 different breeds (25 Holstein, 12 Simmental, 6 Brown Swiss) raised at Menemen Research Practice and Production Farm of Ege University Faculty of Agriculture and to evaluate the effect of different colostrum management practices on transfer of passive immunity (TPI) in calves using Brix refractometer device and Radial Immunodiffusion (RID) methods. In addition, it was aimed to reveal the effectiveness of Brix Refractometer in determining the immunological quality of colostrum and the level of TPI in calves. A total of 86 animals including 43 freshly calved cows and their 43 healthy calves were involved in the study. As immunological quality criteria of colostrum, dry matter (DM) and total protein (TP) content, % Brix value, and immunoglobulin G (IgG) content (g/L) by RID method were examined. In the study, Estimated Marginal Means (EMM) of colostrum DM, TP, % Brix value, and IgG were 25.1±0.6%, 15.6±0.4%, 25.1±0.7%, and 78.2±4.7 g/L, respectively, according to the results of GLM-Univariate by multi-factor analysis. The effects of breed, lactation number, season and length of dry period on DM, TP, % Brix value and IgG content were not significant (P>0.05), except for significant effect of season (P0.05). A highly significant relationship was found between colostrum IgG level and blood % Brix-Lab value as well as blood IgG content (b=0.023 and 0.339, respectively) (P0.05). The experimental farm was found to produce high-quality colostrum. High IgG content of colostrum was determined as the most important factor followed by the amount of colostrum fed in providing a good level of TPI in calves. The digital Brix refractometer device is a suitable instrument for determining the immunological quality of colostrum and calves with FPT in a farm, considering its ease of application and low cost.