Plantar fasiit tanılı hastalarda ayak fonksiyonu, ağrı ve fiziksel aktivitenin değerlendirilmesi
- Tez No: 819962
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA ÖZDEMİR GÖRGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ayak ağrısı, ayak fonksiyonu, fiziksel aktivite, plantar fasiit, Foot pain, foot function, physical activity, plantar fasciitis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortez-Protez Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Plantar fasiit (PFs) topuk ağrısının en sık görülen nedenlerinden biridir. Genellikle plantar fasya boyunca oluşan gerginlik sonucu olan biyomekanik dengesizlikten kaynaklanır. Plantar fasiit ağrı şiddetindeki artışla beraber yürümede zorluk ve buna bağlı olarak günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılık gibi sorunlar nedeniyle bireylerin fonksiyonel düzeyleri ve sağlıkla ilişkili yaşam kaliteleri olumsuz etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, plantar fasiit tanılı bireylerde ağrının, ayak fonksiyonuna ve fiziksel aktiviteye etkisini değerlendirmektir. Çalışmaya 150 (124 kadın / 26 erkek) plantar fasiit tanılı bireyler dahil edilmiştir. Katılımcılara; ayak veya ayak bilekleri hakkında ne hissettikleri ve günlük işleri ne kadar iyi yapabildiklerini takip etmek için Ayak-Ayak Bileği Araştırması Anketi (FAOS), ayak fonksiyon değerlendirmesi için Ayak Fonksiyon İndeksi (AFİ), ayak ağrısı değerlendirmesi için Vizüel Analog Skalası (VAS), fiziksel aktivite değerlendirmesi için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFA) değerlendirmeleri yapılmıştır. Katılımcılarda FAOS, AFİ, VAS ve UFA değerlendirmelerinde katılımcı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı değişimler bulunmuştur. Sonuç olarak plantar fasiitli bireylerde eğitim durumu, meslek, ayakkabı seçimi ve cinsiyet değişkenlerine göre ayak fonksiyonu, ayak ağrısı ve fiziksel aktivite değerlendirmelerinde etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Plantar fasciitis (PF) is one of the most common causes of heel pain. It is caused by a biomechanical imbalance that is usually the result of tension along the plantar fascia. Along with the increase in plantar fasciitis pain intensity, the functional levels and health-related quality of life of individuals are adversely affected due to problems such as difficulty in walking and consequent limitation in daily living activities. The aim of this study is to evaluate the effect of pain on foot function and physical activity in individuals with plantar fasciitis. 150 (124 female / 26 male) individuals diagnosed with plantar fasciitis were included in the study. To the participants; Foot-Ankle Survey Questionnaire (FAOS) to track how well they feel about their feet or ankles and how well they can do daily tasks, Foot Function Index (FFI) for foot function assessment, Visual Analog Scale (VAS) for foot pain assessment, physical International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) evaluations were made for activity evaluation. Statistically significant changes were found in the FAOS, FFI, VAS and IPAQ evaluations of the participants according to the participant variables. As a result, it has been determined that there is an effect on foot function, foot pain and physical activity evaluations in individuals with plantar fasciitis, according to the variables of education, occupation, shoe selection and gender.