Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerine yönelik sosyal kabul ve iş motivasyon düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between primary school teachers' social acceptance and work motivation level for inclusion/integration students
- Tez No: 819997
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma/Bütünleştirme, Sınıf öğretmeni, Sosyal kabul, İş motivasyonu, Inclusion/ Integration, Classroom teacher, Social acceptance, Work motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmada sınıfında kaynaştırma/bütünleştirme öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin sosyal kabul düzeyi ve iş motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim -öğretim yılında Uşak İl merkezinde görev yapan ve sınıfında kaynaştırma/bütünleştirme öğrencisi bulunan 240 kadın ve 134 erkek olmak üzere toplam 374 sınıf öğretmeni amaçlı örnekleme yoluyla seçilmiştir. Araştırmada veriler, Kişisel Bilgi Formu, İş Motivasyon Ölçeği (İMÖ) ve Sosyal Kabul Ölçeği (SKÖ) ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 25.0 programı yardımıyla çözümlenmiştir. Verilerin analizinde ise aritmetik ortalama (x), standart sapma (SS), bağımsız örneklem t- testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon, regresyon ve Scheffe testi analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinden elde edilen bulgulara göre sınıf öğretmenlerinin sosyal kabul düzeyleri çok yüksek düzeyde çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin iş motivasyon düzeyleri ise iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sosyal kabul ve iş motivasyonu arasındaki ilişki ise negatif yönlü ve anlamlı düzeyde çıkmıştır. Ayrıca sosyal kabul düzeyinin iş motivasyonunu %26 yordarken iş motivasyon düzeyinin sosyal kabulü %22 yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin sosyal kabul ve iş motivasyon düzeylerini daha da iyileştirebilmek adına daha çok uygulamalı derslere yer verilmesi ve farkındalık eğitimlerinin süre ve miktarlarının arttırılması önerilebilir. Ayrıca okullarda kurum kültürünün oluşturma, kurumun vizyon ve misyonu ile hedeflerinin belirlenmesi de önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the relationship between social acceptance and work motivation levels of classroom teachers who have inclusion/integration students in their classes. Relational survey model, one of the survey model types, was used in the research. A total of 374 classroom teachers, including 240 women and 134 men, were selected through purposive sampling method. In the research, data were collected with the tools of“Personal Information Form”and“Job Motivation Scale”and Social Acceptance Scale. The collected data were analyzed with the help of SPSS 25.0 program. In the analysis of the data, arithmetic mean (x), Standard deviation (SS), independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation, regression and Scheffe tests were used. The social acceptance levels of the classroom teachers were generally very high. The work motivation levels of the classroom teachers were generally at a good level. The relationship between social acceptance and work motivation was found to be negative and significant. Moreover, it was concluded that while social acceptance level predicted work motivation by 26%, work motivation level predicted social acceptance by 22% to include more applied courses on behalf of it can be suggested to increase the duration and amount of averseness training and averseness training. It can also be suggested to create the corporate culture in schools, to determine the vision, mission and goals of the institution.