Covid-19 salgını sürecinin okul yöneticileri üzerindeki sosyo-psikolojik etkileri (İznik örneği)
Socio-psychologial effects of the Covid-19 outbreak process on school administrators (Sample of İznik)
- Tez No: 820006
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TİTREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid19, iş ve aile yaşamı, okul yöneticisi, salgın, sosyal yaşam, psikolojik etkiler, Covid-19, psychological effects, work and family life, school principals, outbreak, social life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bursa ili İznik ilçesindeki ilk (ilkokul, ortaokul) ve ortaöğretim (lise) düzeyindeki okullarda görev yapan okul yöneticilerinin, Covid-19 salgın sürecinin onlar üzerindeki etkileri konusundaki görüşleri incelenmiştir. Çalışmaya altısı kadın, on beşi erkek olmak üzere 21 okul yöneticisi katılmıştır. Katılımcılarla, araştırmacı tarafından geliştirilen 10 soruluk bir görüşme formu kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler MaxQda nitel analiz programında çözümlenmiştir. Katılımcı yöneticilerin görüşme dökümleri incelenerek kodlar oluşturulmuş ve okul yöneticilerinin salgın sürecinin etkileri konusundaki görüşleri dört tema ve bunlara ait alt temalar altında kümelendirilmiştir. Ulaşılan sonuçlar sosyal yaşam, psikolojik etkiler, aile yaşamı üzerindeki etkiler ile iş yaşamı üzerindeki etkiler temalarıyla ilişkilendirilmiştir. Okul yöneticileri Covid-19 salgını öncesinde aktif bir yaşamları olduğunu, salgınla birlikte bir miktar pasif bir yaşama geçtiklerini belirtmiştir. Okul yöneticilerinin salgından en fazla etkilendikleri konu psikolojik ve duygusal sağlık ile ilgilidir. Belirsizlik düşüncesiyle baş etmekte zorlanan yöneticiler, sorunların üstesinden gelmek için aile bireyleriyle daha fazla zaman geçirmeyi tercih etmişlerdir. Beklenenin aksine Covid-19 salgını okul yöneticilerinin iş yükünü azaltmamış, aksine daha önceki işlerinin yanına uzaktan öğretimin yönetilmesi sorumluluğunu da eklemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of school principals working in primary (primary, secondary) and secondary (high school) schools in the Iznik district of Bursa province in the 2020-2021 academic year were examined on the effects of the Covid-19 outbreak process on them. Twenty-one school administrators, including six women and fifteen men, participated in the study. Semi-structured interviews were conducted with the participants using a 10-question interview form developed by the researcher. The data obtained from the interviews were analyzed in the MaxQda qualitative analysis program. The codes were created by examining the interview transcripts of the participant administrators, and the opinions of the school principals on the effects of the salgınc process were grouped under four themes and their sub-themes. The results were associated with the themes of social life, psychological effect, effects on family life and effects on business life. School administrators stated that they had an active life before the Covid-19 outbreak, and they switched to a somewhat passive lifestyle with the epidemic. The issue that school principals are most affected by the salgınc is related to psychological and emotional health. Managers, who had difficulty coping with the idea of uncertainty, preferred to spend more time with their family members to overcome the problems. Contrary to expectations, it can be said that the Covid-19 outbreak did not reduce the workload of school administrators, but on the contrary, added the responsibility of managing distance education to their previous jobs.