Aydın ili Güzelçamlı – Davutlar sahil kıyı bölgesinin mikroplastik kirliliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Guzelçamli - Davutlar coast region in Aydin province in terms of microplastic pollution
- Tez No: 820020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN POYRAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mikroplastik, Kıyı Kirliliği, Bakteri, Biyodegradasyon, FTIR, SEM, Microplastic, Coastal pollution, Bacteria, Biodegradation, FTIR, SEM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, Aydın İli Güzelçamlı-Davutlar sahil kıyı bölgesinin mikroplastik çeşitliliğinin ve mikroplastikler, çevre sahil kumu ve kıyı deniz suyundan bakteri izolasyonu ile bakteriyal biyoçeşitliliğin, izole edilen bakterilerin mikroplastikleri degrade etme kabiliyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, Kasım 2021-Ağustos 2022 tarihleri arasında 5 farklı istasyondan, mevsimsel olarak toplanan sahil kum ve kıyı deniz suyundan mikroplastiklerin ayrılmasında eleme ve yoğunluk ayırma yöntemi uygulanmıştır. İzole edilmiş mikroplastikleri karakterize etmek için optik floresan mikroskopi ve stereomikroskop kullanılmıştır. Mikroplastik yüzeyi, çevre sahil kumu ve kıyı deniz suyundan morfolojik ve moleküler analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada toplam 2.039,766 adet/kg MP tespit edilmiştir. Tüm mevsimler genelinde, en baskın rengin mavi, şeklin fragment, boyutun ise 5 mm olduğu belirlenmiştir. Ayrıca morfolojik ve kültürel özellikleri farklılık gösteren 60 adet bakteri izolatının tanılaması ile patojenik ve patojenik olmayan suşlar saptanmıştır. Yapılan ön tarama işlemi ile izole edilen suşların mikroplastikleri degrade etme kabiliyetleri belirlenmiştir. Sayı olarak en fazla rastlanan mikroplastik çeşidinin FTIR ve SEM analizi yapılmıştır. Sonuç: Çalışma sonucunda, çeşitli bakteri gruplarının mikroplastik yüzeyinde bulunduğu ve ön çalışması yapılan bakteri izolatlarının polietileni degrade ettiği tespit edilmiştir. Çalışmada PE biyodegradasyonu için, Bacillus altitudinis, Exiguobacterium aquaticum, Exiguobacterium aestuarii, Exiguobacterium profundum, Kluyvera intermedia, Sphingomonas paucimobilis, Sphingomonas sp, Kocuria rosea, Staphylococcus succinus, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus pasteuri, Planococcus rifietoensis, Alkalihalobacillus hunanensis, Proteus mirabilis, Stutzerimonas stutzeri, Cronobacter turicensis, Pantoea alhagi, Priestia megaterium olmak üzere 18 yeni suş bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, it was aimed to determine the microplastics diversity, and the bacterial biodiversity by isolation of bacteria from microplastics, coastal sea water as well as surrounding beach sand of Aydın Province Güzelçamlı-Davutlar, and to determine the ability of isolated bacteria to degrade microplastics. Materials and Method: In the study, sieving and density separation methods were applied to separate microplastics from seasonally collected beach sand and coastal sea water from 5 different stations between November 2021 and August 2022. Optical fluorescence microscopy and stereomicroscope were used to characterize isolated microplastics. Morphological and molecular analyzes were performed from the microplastic surface, surrounding beach sand and coastal sea water. Results: A total of 2.039,766 units/kg of MPs was determined in the study. In all seasons, it was determined that the most dominant color was blue, the shape was fragment and the size was 5 mm. In addition, pathogenic and non-pathogenic strains were determined by the identification of 60 bacterial isolates with different morphological and cultural characteristics. The ability of the strains isolated by the pre-screening process to degrade microplastics was determined. FTIR and SEM analyzes of the most common type of microplastic were performed. Conclusion: As a result of the study, it was determined that various bacterial groups were present on the microplastic surface and bacterial isolates that were pre-studied degraded polyethylene. In this study 18 new strain, which are Bacillus altitudinis, Exiguobacterium aquaticum, Exiguobacterium aestuarii, Exiguobacterium profundum, Kluyvera intermedia, Sphingomonas paucimobilis, Sphingomonas sp, Kocuria rosea, Staphylococcus succinus, Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus pasteuri, Planococcus rifietoensis, Alkalihalobacillus hunanensis, Proteus mirabilis, Stutzerimonas stutzeri, Cronobacter turicensis, Pantoea alhagi, Priestia megaterium, was reported regarding PE biodegradation.