Almanya ve Türkiye perspektifinden döngüsel ekonomiye geçiş ve farkındalık değerlendirmesi
The circular economy transition and awareness evaluation from Germany and Turkiye perspective
- Tez No: 820188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel ekonomi, OECD, Sürdürülebilirlik, Anket Almanya, Türkiye, Circular Economy, SDG, OECD, Germany, Turkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bugüne kadar uygulanan al-kullan-at prensibine dayanan doğrusal ekonomi modelinin artık sürdürülemez olduğu açıkça görülmektedir. Kaynakların sınırlı olması nedeniyle mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanabilecek daha sürdürülebilir bir ekonomik modele geçmek kaçınılmaz hale gelmiştir. Döngüsel ekonomi; kaynakların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını, atık üretiminin en aza indirilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım ile malzeme döngülerinin kapatılması, atıkların kaynak olarak yeniden değerlendirilmesi ve doğal ekosistemlerin korunması teşvik edilmektedir. Döngüsel ekonomi, ekonomik büyüme ile çevresel sürdürülebilirlik arasında olumlu bir denge sağlamayı hedeflemekte; bu da sürdürülebilir bir gelecek için temel oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, dünyada özellikle gelişmiş ülkeler tarafından yeni bir ekonomik model olarak benimsenen“Döngüsel Ekonomi Modeli”nin atık yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve döngüsel ekonomi politikaları açısından karşılaştırması; bu alandaki politika ve uygulamaları AB üyesi ülke (Almanya) ve AB aday üye ülke (Türkiye) açısından değerlendirmektir. Almanya ve Türkiye, döngüsel ekonomi konusunda önemli çalışmalar yapan ülkeler arasındadır. Bu tez çalışmasıyla; bu iki ülkenin sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomiyle ilgili farkındalık düzeylerinin anketler aracılığıyla karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan anket çalışmasına farklı demografik özelliklerde toplamda 210 kişi katılmıştır (Türkiye 102, Almanya 108). Online platform üzerinden yapılan anket çalışması 4 farklı aşamadan oluşmaktadır: İlk bölüm demografik verilerin olduğu kısmı, 2. bölüm sürdürülebilirlik, 3. bölüm atık yönetimi, son bölüm ise döngüsel ekonomi bilgisini ölçmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Yapılan değerlendirmelere göre Almanya, sürdürülebilirlik bilinci oluşmuş bir toplumsal yapıya sahipken Türkiye'nin ise bu konuda gelişmekte olduğu görülmektedir. Yapılan bu çalışmayla; sürdürülebilirlik politikalarının etkinliğini değerlendirmeye ve sürdürülebilirlik bilincinin artırılmasına yönelik stratejilerin belirlenmesine yardımcı olacak önemli çıktılar sunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
It is clearly seen that the linear economy model based on the take-use-dispose principle is no longer sustainable. Due to the limited resources, it has become inevitable to move to a more sustainable economic model that can use the existing resources in the most efficient way. Circular economy is an approach that aims to use resources more effectively and efficiently and to minimize waste production. This approach encourages the closure of material cycles, the reuse of waste as a resource, and the protection of natural ecosystems. The circular economy aims to achieve a positive balance between economic growth and environmental sustainability, which lays the foundation for a sustainable future. The aim of this study is to compare the“Circular Economy Model”, which has been adopted as a new economic model by especially developed countries in the world, in terms of waste management, sustainable development and circular economy policies, and the policies and practices in this field in terms of developed countries (Germany) and developing countries (Turkiye). is to evaluate. Germany and Turkiye are among the countries that carry out important studies on the circular economy. With this thesis, the awareness levels of these two countries about sustainability and circular economy were compared through surveys. A total of 210 people with different demographic characteristics participated in the survey study (Turkiye 102, Germany 108). The survey study conducted on the online platform consists of 4 different stages: the first part is the demographic data part, the second part is sustainability, the third part is waste management, and the last part is to measure the circular economy information. According to the evaluations, it is seen that Germany has a social structure with an awareness of sustainability, and Turkiye is developing in this regard. With this study, it is aimed to present important outputs that will help evaluate the effectiveness of sustainability policies and determine strategies for increasing sustainability awareness.