Demans tanısı olan bireylerin bakım verenlerinin psikososyal bakım gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of psychosocial care needs of caregivers of individuals with dementia diagnosis
- Tez No: 820237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME BADEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: bakım veren, demans, nitel araştırma, psikiyatri hemşireliği, psikososyal bakım, caregiver, dementia, psychiatric nursing, psychosocial care, qualitative research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı evde bakım hizmetinden yararlanan demans tanısı olan bireylerin bakım verenlerinin psikososyal bakım gereksinimlerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, Bütüncül Çoklu Durum deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile gerçekleştirilmiş olup Burdur Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmeti alan demans tanısı olan bireylere bakım veren 15 bakım verenden oluşmuştur. Araştırma verilerinin analizi, MAXQDA 2020 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırmada bakım verenlerin karşılaştıkları zorluklar(günlük yaşamın etkilenmesi, destek sistemlerinin yetersiz olması, hayatın değişmesi, hastalıkların ilerlemesi, ruh sağlığının olumsuz etkilenmesi, herhangi bir demans eğitimi almama ve ekonomik zorluk yaşama), bakım verenin kazanımları(hasta ile olumlu ilişki kurma, bakım verme tecrübesi edinme, bakım verdiği için iyi hissetme, günlük yaşamda herhangi bir değişiklik yaşamama, demans hakkında bilgi sahibi olma), bakım verenlerin aldıkları destekler(sosyal destek alma, psikolojik destek alma, maddi destek alma, sağlık hizmeti alma) ve bakım verenlerin gereksinimleri(sosyal destek gereksinimi, manevi destek gereksinimi, bilgi edinme gereksinimi) olmak üzere dört ana tema ve toplam on dokuz alt tema elde edilmiştir. Sonuç: Evde bakım hizmetinden yararlanan demans tanısı olan bireylerin bakım verenlerinin bakım sürecinde çeşitli zorluklar yaşadığı ve bu zorluklar karşısında psikosoyal bakım gereksinimlerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu gereksinimler; sosyal destek, psikolojik destek, maddi destek, manevi destek ve bilgi gereksinimidir. Bu bağlamda demans tanısı olan bireylerin bakım verenlerinin psikososyal bakım gereksinimlerine yönelik müdahale çalışmalarının planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to determine the psychosocial care needs of caregivers of individuals diagnosed with dementia and benefiting from home care services. Method: In this research, the case study method, one of the qualitative research methods, was used. The study was carried out with the Holistic Multi-State pattern. The sample of the study was carried out by criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods, and Burdur State Hospital consisted of 15 caregivers who provide care to individuals diagnosed with dementia who receive Home Health Services. The analysis of the research data was carried out using the MAXQDA 2020 program. Results: The difficulties encountered by caregivers in the research (impact of daily life, insufficient support systems, life change, progression of diseases, negative impact of mental health, lack of any dementia education and economic difficulties), achievements of the caregiver (establishing a positive relationship with the patient, gaining experience of caring, feeling good about caring, not experiencing any changes in daily life, knowledge about dementia), support received by caregivers (receiving social support, receiving psychological support, receiving financial support, four main themes and a total of nineteen sub-themes were obtained, namely, the requirements of health care providers (social support requirement, moral support requirement, information acquisition requirement) and the requirements of caregivers (social support requirement, moral support requirement, information acquisition requirement). Conclusion: It has been revealed that the caregivers of individuals diagnosed with dementia who benefit from home care services have various difficulties in the care process and they need psychosocial care in the face of these difficulties. These requirements are; social support, psychological support, financial support, moral support and information support. In this context, it is recommended to plan intervention studies for the psychosocial care needs of caregivers of individuals diagnosed with dementia.