Acil servise başvuran ve tüm vücut bilgisayarlı tomografi çekilen pediatrik travma hastalarında saptanan patolojiler ve yaralanma mekanizmalarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of pathologies and injury mechanisms detected in pediatric trauma patients who applied whole body computed tomography in the emergency department
  1. Tez No: 820245
  2. Yazar: ENES ÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL PAMUKÇU GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik Travma, Tüm Vücut Bilgisayarlı Tomografi, Travma, Pediatric Trauma, Whole Body Computed Tomography, Trauma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Pediatrik travma hastalarında yaralanma mekanizmalarının değerlendirilmesi, yaş grupları ve yaralanma mekanizmaları arasındaki farklılıkların tespit edilmesi, yaralanan organ varlığı, birlikte yaralanan sistemlerin belirlenmesi ve çoklu organ yaralanması olan hastalarda var olan mekanizma, fizik muayene ve laboratuvardaki yüksek risklerin saptanması, böylece Tüm Vücut Bilgisayarlı Tomografinin (TVBT) acil serviste hangi pediatrik travma hastaları için kullanımının daha uygun olacağının bulunması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2021-2022 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Erişkin Acil Servisine başvuran 18 yaş altı travma hastalarının adli dosya ve hastane bilişim sistemi verileri geriye dönük olarak incelenmesi ile gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmamızdaki 407 hastadan 260'ı erkekti. Ortanca yaş 10 yıldı. En sık tespit edilen travma mekanizması araç dışı trafik kazasıydı. Yaş grupları içinde en sık travmaya maruz kalan grup adolesanlardı (12-18 yıl). En sık yaralanan bölge toraks bölgesiydi. Travma mekanizmalarının yaş gruplarına göre dağılımında anlamlı istatistiksel ilişki saptandı. Travma mekanizmaları, anormal vitaller, FM'de bulgu saptanan bölge sayısı artması, ALT>125 olması, AST>200 olması, mikroskobik hematüri varlığının çoklu yaralanma ile ilişkili olduğunu bulduk. Sonuç: Çocuklarda TVBT kullanımı hızlı tanı ve tedavi imkanı sağlaması yanında yüksek doz radyasyon maruziyetine neden olmaktadır. Bu nedenle hasta seçiminde dikkatli olunmalıdır. Birden fazla bölgede FM bulgusu olan hastalara, anormal vitallere sahip hastalara ve laboratuvar parametrelerinde ALT>125, AST>200, mikroskobik hematüri saptanan hastalara TVBT çekilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to evaluate the mechanisms of injury in pediatric trauma patients, identify differences between age groups and injury mechanisms, determine the presence of injured organs and associated systems, and identify the mechanisms, physical examination findings, and high-risk laboratory results in patients with multiple organ injuries. The ultimate goal was to determine the appropriate use of Whole Body Computed Tomography (WBCT) for pediatric trauma patients in the emergency department. Material and Methods: This study was conducted by retrospectively analyzing the forensic records and hospital information system data of pediatric trauma patients who presented to the Adult Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital between 2021- 2022. Results: Among the 407 patients in our study, 260 were male. The median age was 10 years. The most common identified mechanism of trauma was non-traffic-related accidents. Among the age groups, adolescents (12-18 years) were the most commonly affected group. The thoracic region was the most frequently injured area. There was a significant statistical relationship between injury mechanisms and age groups. We found that injury mechanisms, abnormal vital signs, an increased number of findings on physical examination, ALT>125, AST>200, and the presence of microscopic hematuria were associated with multiple injuries. Conclusion: The use of WBCT in children provides rapid diagnosis and treatment opportunities but also exposes them to high levels of radiation. Therefore, careful consideration should be given to patient selection. WBCT should be performed in patients with multiple findings on physical examination, abnormal vital signs, and laboratory parameters such as ALT>125, AST>200, and microscopic hematuria.