1960'dan sonra sanatta hazır nesne kullanımına bağlı metaforik anlatım
Metaphorical expression dependent on the use of ready objects in art after the 1960s
- Tez No: 820279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metafor, Hazır nesne, Metaforik Anlatım, metaphor, ready objects, metaphoric expression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Amaç: Bu çalışmada hazır nesne, renk ve yeni malzemeler kullanarak oluşturulan biçim, doku arayışları ve metaforik anlatımların, farklı sanat akımları ve bu akımların önemli temsilcileri olan sanatçılar bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Eser-metin yaklaşımının benimsendiği bu çalışmada hazır nesne kullanımı ve metaforik anlatımlar farklı sanat akımları ve temsilcileri hakkında literatür çalışması yapılarak kuramsal metin oluşturulmuş ve bu inceleme doğrultusunda hazır nesne kullanılarak metaforik anlatımlara dayalı eserler ortaya konulmuştur. Bulgular: Çalışmanın birinci bölümünde metafor, metafor kavramının ilişkili olduğu kavramlar ve sanatta metaforik anlatımın nasıl ele alındığı sanatçı ve eser örnekleri verilerek açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde 1960 yılları sonrasına zemin hazırlayan 1900 ve 1960 yılları arasındaki dönemde ortaya çıkan sanat akımları incelenmiştir. Bu sanat yaklaşımlarında hazır nesneyi, rengi, dokuyu ve farklı malzemeleri metafor olarak kullanarak metaforik bir anlatım ortaya koyan sanatçılar ve eserlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, 1960 sonrasında sanatçıların geleneksellikten kopma sürecinin hız kazandığı, bu durumun beraberinde birçok yeni yaklaşımın ortaya çıkmasına neden olduğu ve sanatın estetik boyuttan kavramsal boyuta yerleştiği tespit edilmiştir. Ortaya çıkan bu yeni yaklaşımlarda sanatçılar seçtikleri birçok farklı malzemeyi kavramlarını anlatan metaforlar olarak kullanmışlardır. 1960 sonrası sanat alanında yaşanan bu değişimler sanat akımları, onların temsilcileri ve önemli eserleri incelenerek ele alınmıştır. Sonuç: Çalışmanın dördüncü bölümünde kuramsal temele bağlı olarak özgün sanat eserleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the pursuits of form, texture created using ready-made objects, color, and new materials, as well as metaphorical expressions within different art movements and their significant representative artists were aimed to investigate. Method: In this study which adopted the artwork-text approach, a theoretical text was produced by literature review on the use of ready objects, metaphoric expressions, different art movements, and along with the literature review the artworks which were dependent on metaphoric expressions, were produced by using ready objects. this study involves the use of ready-made objects and metaphorical expressions in different art movements and representatives. A theoretical framework was developed through a literature review, and artworks based on metaphorical expressions using ready-made objects were created in accordance with this investigation. Findings: In the first section, it was seen that the concept of metaphor, its related concepts, and how metaphorical expressions were approached in art, were explained by giving examples artist and artwork examples. In the second section, art movements that paved the way for the period after the 1960s, specifically between 1900 and 1960, were examined. Artists and artworks that use ready-made objects, color, texture, and different materials as metaphors were featured within these art approaches. In the third section, it was found that after the 1960s, process of the artists' detachment from tradition gained momentum, this brought about emergence of several new approaches and the art shifted from aesthetic dimension to conceptual dimension. In the new emerging approaches the artists used ready use objects as metaphors. Those changes which broke out in the art were dealt with by examining art movements, their representatives, their important works Conclusion: In the fourth section of the study, original artworks built upon the theoretical foundation were presented.