Deneyimsel öğrenmeye dayalı öğretimin yedinci sınıf öğrencilerinin su okuryazarlığı ve su kullanım tutumları üzerine etkisi
The effect of experiential learning-based teaching on water literacy and water use attitudes of seventh grade students
  1. Tez No: 820375
  2. Yazar: BEYZA ÜMMÜHAN MUSLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: deneyimsel öğrenme, su okuryazarlık ve su kullanım tutumu, ortaokul öğrencileri, experiential learning, water literacy and water use attitude, middle school students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, deneyimsel öğrenmeye dayalı öğretimin yedinci sınıf öğrencilerinin su okuryazarlığı ve su kullanım tutumları üzerine etkisinin incelenmesidir. Su kullanımında bireyin su okuryazarı olması çok önemlidir. Bu amaç ile öğrencilerin su okuryazarlığını ve su kullanım tutumlarını geliştirmek için kendisinin deneyimleyip fikirleriyle etkileşime girmesi amacı ile yapılandırmacılık teorisine dayanan deneyimsel öğrenmeye dayalı öğretim kullanılmıştır. Yapılan alan yazın incelemesinde deneyimsel öğrenmeye dayalı öğretimin yedinci sınıf öğrencilerinin su okuryazarlığı ve su kullanım tutumları üzerine etkisinin olduğu bir çalışmayla karşılaşılmamıştır. Bu anlamda çalışma özgün bir nitelik taşımaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Dersler bir grupta deneyimsel öğrenmeye dayalı öğretim, diğer grupta geleneksel öğretim ile haftada iki saat olmak üzere toplam 8 haftalık bir süreçte işlenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini 32 kontrol grubunda, 32 deney grubunda olacak şekilde toplam 64 ortaokul yedinci sınıf öğrencileri oluşturmuş; örneklemi ise“seçkisiz olmayan uygun örnekleme yöntemi”ile oluşturulmuştur. Çalışmada öğrencilerin su okuryazarlık düzeylerini belirlemek için; toplam 30 maddeden oluşan ve su tasarrufu, su bilinci, su duyarlılığı olmak üzere üç boyutlu, beşli likert yapıda olan ''Su Okuryazarlığı Ölçeği'' kullanılmıştır. Öğrencilerin su kullanım tutum düzeylerini belirlemek için ise; tek faktörlü beşli likert yapıda olan, toplam 26 maddeden oluşan“Su Kullanımı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi ve çözümlenmesi SPSS 20 paket programında yer alan Shapiro-Wilks testi ve Karışık Desen Anova testi ile yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen anlamlı farklılıklar sonucunda deneyimsel öğrenmeye dayalı öğretim geleneksel öğretime göre öğrencilerin su okuryazarlık ve su kullanım tutumları üzerinde daha etkili olmuştur. İlerideki uygulamalar için çevreye, velilere ve öğretmenlere bilinçli su tüketiciliği ile ilgili kazanımlarının olabileceği varsayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of experiential learning-based instruction on seventh grade students' water literacy and water use attitudes. It is very important for the individual to be water literate in water use. For this purpose, experiential learning-based teaching based on constructivism theory was used in order to enable students to experience and interact with their ideas in order to improve their water literacy and water use attitudes. In the literature review, no study was encountered in which experiential learning-based teaching had an effect on water literacy and water use attitudes of seventh grade students. In this sense, the study has a unique quality. Quasi-experimental design, one of the quantitative research methods, was used in the research. The lessons were taught based on experiential learning in one group and traditional teaching in the other group for two hours a week, in a total of 8 weeks. The study population of the research consisted of 64 secondary school seventh grade students, 32 in the control group and 32 in the experimental group; The sample was created with the“non-random convenient sampling method”. In the study, in order to determine the water literacy levels of the students; The“Water Literacy Scale”, consisting of a total of 30 items and a three-dimensional, five-point Likert scale, including water conservation, water awareness, and water sensitivity was used. In order to determine the students' water use attitude levels; The“Water Use Attitude Scale”consisting of a total of 26 items with a single factor, five-point Likert structure was used. Analysis and analysis of the data was done with the Shapiro-Wilks test and the Mixed Pattern Anova test in the SPSS 20 package program. As a result of the significant differences obtained from this study, teaching based on experiential learning was more effective on students' water literacy and water use attitudes than traditional teaching. For future applications, it is assumed that there may be gains related to conscious water consumption for the environment, parents and teachers.