Aqselew Seydimbek'in hikâyeleri örneğinde Kazak Türkçesi edatlar
Prepositions in Kazakh Turkish in the example of Aqselew Seydimbek's stories
- Tez No: 820402
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERIZAT YERTAYEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Aqselew Seydimbek, Aqqız, Hikâyeler, Kazak Türkçesi, Edat. a sonra doldurulacaktır, Aqselew Seydimbek, Aqqız, Stories, Kazakh Turkish, Preposition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türk Dili geniş bir coğrafya sahasında konuşulan bir dildir. Bu çalışma, Türk lehçelerinin araştırılması ve bilim dünyasına tanıtılması gerektiği için ele alınmıştır.“Aqselew Seydimbek'in Hikâyeleri Örneğinde Kazak Türkçesinde Edatlar”adlı bu çalışmada,“Aqqız”adlı eserde bulunan edatlar tespit edilmeden önce Kazak Türkçesinde ve Türkiye Türkçesinde bulunan edatların tanımı, tasnifi ve terimleri hakkında yapılan çalışmalar genel olarak değerlendirilmiştir.“Aqqız”adlı eserden tespit edilen edatlar fişleme yöntemiyle taranarak yapılarına göre ve anlamlarına göre olmak üzere incelenmiştir. Örnek cümlelerde tespit edilen edatlar, kullanımlarına göre cümle içerisinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkic language is a language of spoken across a vast geographical area. This study focuses on the exploration and introduction of Turkish dialects into the realm of academia. In the study titled“Postpositions in Kazakh Turkish: An Analysis Based on the Stories of Aqselew Seydimbek,”an overview of previous research efforts regarding the definition, classification, and terminology of postpositions in Kazakh Turkish and Turkish was conducted before identifying the postpositions found in the work“Aqqız.”The postpositions identified in“Aqqız”were systematically analyzed based on their structures and meanings through a categorization method. The postpositions identified in sample sentences were also demonstrated within the context of their usage in sentences.