Elektif olarak planlanan batın içi malignite cerrahisinde noninvazif hemoglobin ölcümü ile invazif yöntemlerle yapılan hemoglobin ölüçümünün karşılaştırılması
Comparison of noninvasive hemoglobin measurement with invasive hemoglobin measurement in electively planned intra-abdominal malignancy surgery
- Tez No: 820404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA SULTAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kanama, Noninvazif, Hemoglobin, Rad-97, Bleeding, Noninvasive, Hemoglobin, Rad-97
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Kanuni Sultan Süleyman eğitim ve Hastanesi ameliyathane biriminde elektif olarak planlanan batın içi malignite cerrahisi operasyonuna alınan ve 500 cc den fazla kanama öngörüsünde bulunduğumuz hastaların yatak başı Radical-7® Pulse CO-Oximeter ve Root (Masimo) (noninvazif,SpHb) hemoglobin ölçümü değerleri ile eş zamanlı saatlik olarak alınan kan gazı (invazif) hemoglobin verilerinin noninvazif yöntemin güvenilirliğini belirleme ve perioperatif kan transfüzyon kararımıza etkisi açısından karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya elektif olarak planlanan cerrahi operasyona alınan ve 500 cc den fazla kanama öngörüsü olan 40 hasta dahil edildi. Hasta veya hasta yakınlarından çalışma için aydınlatılmış onam alındı. Tüm hastalara standart anestezi monitörizasyonu sağlandı. Tüm hastalara arteriyel monitörizasyon yapıldı. Çalışmaya dahil edilen hastaların yatak başı noninvazif seri hemoglobin (Hb) ölçümleri, dominant olmayan elin dördüncü parmak ucundan spektrofotometrik yöntemle sonuç veren Radical-7® Pulse CO-Oximeter ve Root (Masimo) cihazına ait parmak ucu sensör probu kullanılarak yapıldı. Ameliyatın başlangıcından itibaren saatlik olarak Hb değerleri kayıt altına alındı. Eş zamanlı olarak kan gazı alındı ve saatlik olarak kan gazı Hb değerleri kayıt altına alındı. Iki yöntem ile kayıt altına aldığımı Hb değerleri arasındaki korelasyon ve perioperatif transfüzyon kararındaki etkinlikleri karşılaştırıldı. Bulgular: Ameliyat başlangıcından itibaren saatlik olarak invazif Hb değerleri ile ameliyat başlangıcından itibaren saatlik olarak eş zamanlı ölçülen noninvazif Hb değerleri arasında istatistiksel olarak tutarsız sonuçlar elde edildi. Ameliyat başlangıcındaki (0. Dakika) ölçümlerde invazif bazal Hb değerleri ile noninvazif Hb değerleri arasındaki istatistiksel analiz sonucunda invazif Hb değeri cihaz Hb değerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptandı (p:0,01). 1. Saatte eş zamanlı olarak yapılan ölçümlerde ise istatistiksel analiz sonucunda invazif Hb değeri cihaz Hb değerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p:648). 2.,3. Ve 4. Saatlerde yapılan eş zamanlı ölçümlerde istatistiksel analiz sonucunda invazif Hb değeri cihaz Hb değerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek saptandı (sırasıyla p:0.037 p:0.033 p:0.031). Lineer regresyon analizi ve Bland-Altman analizine göre SpHb ve kan gazı Hb arasında korelasyon saptanamdı. İki yöntemin perioperatif kan transfüzyon kararındaki etkinliklerinin karşılaştırdığımız ROC analizinde. Kan gazı Hb için eğri altında kalan alan 0,960 iken cihaz Hb için eğri altında kalan alan 0,980 olup ikisi arasında transfüzyon ihtiyacını saptamada istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p:0,356). Tartışma: Çalışmamızda 0. dakikadan operasyonun bitimine kadar saatlik olarak kan gazı alındı ve eş zamanlı olarak sürekli takip ettiğimiz SpHb değerleri saatlik olarak kayıt altına alındı ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Yapılan değerlendirmede 0., 120., 180. ve 240. dakikalarda kan gazından bakılan Hb değeri SpHb'ye göre istatistiksel olarak yüksek saptandı. 60., 300., ve 360., dakikalarda ise istatistiksel olarak bir fark saptanmadı. Yapıtığımız lineer regresyon analizi ve Bland-Altman analizine göre SpHb ve kan gazı Hb arasında korelasyon saptanamdı. Spronk ve ark.'larının çok merkezli olarak yaptıkları çalışmalarında; SpHb ölçümünün, invazif Hb ölçümüne kabul edilebilir bir alternatif olamayacak kadar güvenilmez olduğu ve istatistiksel olarak daha düşük sonuçlar verdiği sonucu ortaya koyuldu. Öte yandan SpHb'nin laboratuvar Hb ölçümlerine iyi korelasyon gösterdiğini ve kanamalı cerrahi hastalarının takiplerinde kullanılabileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Çalışmamızda kan gazı Hb değeri ile SpHb değerinin transfüzyon ihtiyacını saptamadaki değerleri ROC analizi ile karşılaştırılmıştır. İki yöntem arasında transfüzyon ihtiyacını saptamada istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadığı ve perioperatif kan transfüzyon kararında SpHb'nin kan gazı Hb'nine alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ribed-Sánchez ve ark.'larının SpHb ve laboratuvar Hb'nin kan transfüzyon kararında kullanımı sonucu yapılan transfüzyonların maliyete etkileri üzerine yaptıkları çalışmalarında; SpHb'nin transfüzyon kararında kullanılabileceğini ve gereksiz transfüzyonun önüne geçebileceğini sonucuna varılmıştır. Kamal ve ark.'larının yaptıkları çalışmada ise; Noninvazif hemoglobin takibinin batın içi malignite cerrahilerinde kan transfüzyonuna rehberlik edebileceği sonucuna varmışlardır. Sonuç: Elektif olarak planlanan batın içi malignite cerrahilerinde noninvazif hemoglobin izleminin ve invazif yöntemlerle yapılan hemoglobin ölçümlerini karşılaştırdığımız çalışmamızda; Saatlik olarak yapılan takiplerin karşılaştırmalarında tutarsız sonuçlar elde edilmiş olup, iki yöntem arasında istatistiksel olarak korelasyon gözlenmemiştir. İki yönteminin perioperatif kan transfüzyon kararında kullanımlarıyla ilişkili yapılan ROC analizinde her iki yöntemin transfüzyon kararında istatistiksel olarak birbirlerine üstünlükleri saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the reliability of noninvasive hemoglobin measurements using the Radical-7® Pulse CO-Oximeter ve Root (Masimo) (SpHb) at the bedside with simultaneously collected arterial blood gas (invasive) hemoglobin data on an hourly basis, in patients undergoing elective abdominal malignancy surgery with anticipated intraoperative bleeding exceeding 500 cc. The study also aimed to assess the impact of these measurements on perioperative blood transfusion decisions. Materials and Methods: Forty patients scheduled for elective surgical procedures with anticipated intraoperative bleeding exceeding 500 cc were included in this study. Informed consent was obtained from patients or their legal guardians. Standard anesthesia monitoring was provided to all patients, including arterial monitoring. Bedside noninvasive serial hemoglobin (Hb) measurements were taken using the fingertip sensor probe of the Radical-7® Pulse CO-Oximeter ve Root (Masimo), which employs a spectroscopic method on the fourth finger of the non dominant hand. Hb values were recorded by making use of the usages. Blood gas was taken simultaneously and blood gas Hb values were recorded as used. The weight between the Hb values recorded by the two methods and the samples in the perioperative transfusion decision were compared. Results: Statistically inconsistent results were obtained between the hourly invasive hemoglobin values and the simultaneously measured noninvasive hemoglobin values from the beginning of surgery. Statistically significant differences were observed between the invasive baseline Hb values and noninvasive Hb values at the start of surgery (0 minutes), favoring higher invasive Hb values (p: 0.01). However, at 1 hour, there was no statistically significant difference between invasive and noninvasive Hb values (p: 0.648). For the measurements at the 2nd, 3rd, and 4th hours, statistically significant higher invasive Hb values were observed compared to device Hb values (p: 0.037, p: 0.033, p: 0.031, respectively). According to our linear regression analysis and Bland-Altman analysis, no correlation was found between SpHb and blood gas Hb. The ROC analysis comparing the effectiveness of the two methods in perioperative blood transfusion decisions showed an area under the curve of 0.960 for arterial blood gas Hb and 0.980 for device Hb. No statistically significant difference was observed between the two methods in detecting the need for transfusion (p: 0.356). Discussion: In our study, arterial blood gases were collected hourly from minute 0 until the completion of the operation, and simultaneously, the continuously monitored SpHb values were recorded hourly and statistically compared. In the analysis conducted, hemoglobin (Hb) values obtained from blood gas measurements at 0, 120, 180, and 240 minutes were found to be statistically higher compared to SpHb values. However, no statistically significant differences were observed at 60, 300, and 360 minutes. Our conducted linear regression analysis and Bland-Altman analysis did not reveal a correlation between SpHb and blood gas Hb values.In a multicenter study by Spronk et al., it was concluded that SpHb measurement is not a reliable alternative to invasive Hb measurement and tends to yield statistically lower results. Conversely, there are studies indicating good correlation between SpHb and laboratory Hb measurements, suggesting its potential use in the monitoring of surgical patients with bleeding.In our study, ROC analysis was used to compare the values of blood gas Hb and SpHb for predicting transfusion requirements. The results showed no statistically significant difference between the two methods in predicting transfusion needs. Consequently, it was concluded that SpHb could be used as an alternative to blood gas Hb in making perioperative transfusion decisions.In the study conducted by Ribed Sánchez et al., investigating the cost-effectiveness of using SpHb and laboratory Hb in transfusion decisions, it was found that SpHb could be employed to guide transfusion decisions and potentially prevent unnecessary transfusions. Similarly, in the study by Kamal et al., noninvasive hemoglobin monitoring was suggested to guide transfusion decisions in intra-abdominal malignancy surgeries. Conclusion: In our study comparing noninvasive hemoglobin monitoring with invasive methods in elective abdominal malignancy surgeries, inconsistent results were obtained in hourly comparisons, and no statistical correlation was observed between the two methods. ROC analysis for the use of both methods in perioperative blood transfusion decisions showed no statistically significant superiority of one method over the other.