Platon ve Leibniz felsefesinde kötülük problemi ve iyimserlik
The problem of evil and optimism in Platon's and Leibniz's philosophy
- Tez No: 820442
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÇEVİKBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Platon, Leibniz, Kötülük, Kötülük Problemi, Tanrı, Ruh, Madde, İnsan, Dünya, İyi, İyimserlik, Plato, Leibniz, Evil, The Problem of Evil, God, Soul, Matter, Human, World, Goodness, Optimism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
İnsanlık tarihi boyunca dinlerin ve felsefelerin ilgilendiği kötülük problemi, insan düşüncesini meşgul etmiş önemli bir problemdir. Kötülük problemi en yalın ifadeyle, evrende var olan kötülüklerle, her şeye gücü yeten, her şeyi bilen ve mutlak iyi olan Tanrı'nın varlığıyla bağdaştırılıp bağdaştırılamayacağı problemidir. Bu çalışma, felsefe tarihinin en eski ve her döneminde çok tartışılan problemlerinden biri olan kötülük problemini, biri Antik Yunan'ın diğeri Modern Dönemin iki önemli filozofu olan Platon ve Leibniz'in düşünceleri bağlamında analiz etmeyi amaçlamaktadır. Platon, kötülük problemini, evrenin düzensiz hareketine bağlayarak, ondan Tanrı'yı değil, kötü ruhları ve Tanrı'nın bu evrendeki etkilerini sınırlayan en temel unsur olarak gördüğü ezeli maddeyi sorumlu tutmuştur. Platon, Tanrı'nın, evreni, içinde bulunduğu düzensizlik ve karışıklık içinden çıkarıp, ona mümkün olan en büyük yetkinliği, orantıyı, düzeni, güzelliği ve iyiliği verdiğini ileri sürer. Ona göre, insanı kötülüklerden alıkoyacak, iyiliğe ve hakikate ulaştıracak en önemli şey bilgiyi arzulamak ve bu yönde eylemde bulunmaktır. Bilgi ya da bilgelik insanı erdemli olmaya, erdemli olma da iyiye ve hakikate ulaştıran bir yoldur. Platon'dan oldukça fazla izler taşıyan Leibniz'e göre, insanın mükemmel olamayışının, yoksun ya da eksik bir varlık oluşunun sonucu olarak kötülük açığa çıkmaktadır. Her ne kadar Tanrı evreni iyi yaratmış olsa da, kötülük, akla ve özgür iradeye sahip olan varlıkların tercihlerinin sonucu oluşan bir şeydir. Leibniz, ne bir eksik ne de bir fazla, dünyanın şu an olduğundan farklı olamayacağını, kötülük de dahil olmak üzere var olan her şeyin evrendeki düzen için gerekli olduğunu, evrenle ilgili sahip olduğumuz sınırlı bilgiden dolayı bütünü göremediğimizi, evrenle ilgili bilgimizi arttırdığımızda bize kötülük gibi gelen şeylerin mükemmel düzenin bir parçası olduğunu, bu dünyanın mümkün dünyaların en iyisi olduğunu göreceğimizi düşünür.
Özet (Çeviri)
The problem of evil, which is a problem debated in religions and philosophies throughout human history, is an important problem that has occupied human thought. In the simplest terms, the problem of evil is the problem of whether the evil that exists in the universe can be reconciled with the existence of God, who is omnipotent, omniscient, and absolutely good. This study aims to analyze the problem of evil, one of the oldest and most debated problems in the history of philosophy, in the context of the thoughts of Plato and Leibniz, two important philosophers of Ancient Greece and the Modern Period. Plato related the problem of evil to the irregular motion of the universe and put the blame it not on God, but on evil spirits and eternal matter, which he saw as the most fundamental element limiting God's influence in the universe. Plato argues that God brought the universe out of its disorder and confusion and gave it the greatest possible perfection, proportion, order, beauty and goodness. According to him, the most important thing that will prevent people from evil and lead them to goodness and truth is willing knowledge and acting accordingly. Knowledge or wisdom is a path that leads to virtue, and virtue is a path that leads to goodness and truth. According to Leibniz, who is highly influenced by Plato, evil emerges as a consequence of man's imperfection, his being a deprived or incomplete being. Although God created the universe good, evil is the result of the choices of beings who possess reason and free will. Leibniz claims that the world cannot be different from the way it exists now. More or less, that everything that exists, including evil, is necessary for the order of the universe, that we could not see the whole due to our limited knowledge of the universe, and that as we increase our knowledge of the universe, we would see that what seems evil to us is part of the perfect order, and that this world is the best of all possible worlds.