Manevi danışmanlık ve rehberlik açısından algılanan stres, başa çıkma, psikolojik dayanıklılık ve tevekkül arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
A research on the relationships between perceived stress, coping, psychological resilience and tawakkul in terms of spiritual counseling
- Tez No: 820494
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Manevi danışmanlık, stres, başa çıkma, psikolojik dayanıklılık, tevekkül, umut, anlam, Spiritual counseling, stress, coping, psychological resilience, tawakkul, hope, meaning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, manevi danışmanlık açısından algılanan stres, başa çıkma, psikolojik dayanıklılık ve tevekkül kavramlarının literatür taraması ile ilgili kavramların doküman analizini yapmayı amaçlamaktadır. Araştırma giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümü araştırmanın konusu, metodolojisi, amacı ve öneminden bahsetmektedir. Birinci bölümde stres ve başa çıkma kavramları; ikinci bölüm psikolojik dayanıklılık ve tevekkül kavramlarını ele almaktadır. Araştırma sonucunda taranan literatürde algılanan stres, başa çıkma, psikolojik dayanıklılık ve tevekkül kavramlarının ayrı ayrı ele alındığı görülmüştür. Kavramların birbiri ile ilişkisini inceleyen bir araştırmaya rastlanmaması literatürdeki boşluğun doldurulması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to make a document analysis of the concepts related to the literature review of the concepts of perceived stress, coping, psychological resilience and tawakkul in terms of spiritual counseling. The research consists of introduction, two main parts and conclusion. The introduction part talks about the subject, methodology, purpose and importance of the research. In the first part, the concepts of stress and coping; The second part deals with the concepts of resilience and tawakkul. As a result of the research, it was seen that the concepts of perceived stress, coping, psychological resilience and resignation were discussed separately in the literature. The absence of a study examining the relationship between the concepts reveals the necessity of filling the gap in the literature.