Intrauterin gelişme geriliği olan ve olmayan gebelerde maternal serum SCUBE-1 düzeyleri
Maternal serum SCUBE-1 levels in pregnants with and without intrauterine growth retardation
- Tez No: 820493
- Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: SCUBE-1, Gelişme geriliği, Intra uterin, SCUBE-1, Growth retardation, Intrauterine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Intrauterin gelişme geriliği (IUGG), gestasyonel yaş için beklenen fetüs ağırlığının 10. persentilin altında olduğu fetal gelişme bozukluğudur. Fetüsün büyüme potansiyelini olumsuz etkileyen, maternal, utero-plasental ve fetal nedenler arasında IUGG olgularının çoğu utero-plasental dolaşım yetersizliğinden kaynaklanır. SCUBE-1 endotel üzerinden sentezlenir. Bu çalışmadaki amacımız IUGG olan gebelerle sağlıklı gebelerin maternal serum SCUBE-1 düzeylerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Aralık 2022 - Mayıs 2023 tarihleri arasında kesitsel olarak planlandı. Çalışmaya 24-40 hafta arasında 45'i (%50) IUGG'li, 45'i (%50) sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 90 gebe dahil edildi. Hastaların veri toplama formunda yaş,boy,kilo, gebelik haftası, USG haftası, Parite ve Gebelik sayısı (Gravida) değerleri ile kan parametreleri kaydedildi. SCUBE-1 düzeyleri Bıoassay Technology Laboratory firması (ÇİN) tarafından üretilen Human Signal peptıde CUB- EGF domaın-containing proteın-1 (SCUBE-1) elisa kitleri ile laboratuvarında değerlendirildi. Bu çalışmada tüm analizler SSPS 26 (Chicago, IL, USA) istatiksel yazılım paketi kullanılarak yapıldı. Bulgular: IUGG'li çalışma grubu ve sağlıklı kontrol grupları arasında sosyodemografik ve kan parametre verileri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilemedi. SCUBE-1 serum düzeyleri açısından IUGG'li gruplar ile sağlıklı kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: IUGG grubunda SCUBE-1 maternal serum düzeyi sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek bulundu ve SCUBE-1'in IUGG tanısına yardımcı değerli bir protein olabileceği sonucuna varıldı. Sonuç olarak bu çalışma SCUBE-1 düzeyinin IUGG gebelerde sağlıklı gebelere kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir. Bu yükseklik vasküler endotel hasara bağlı plasental disfonksiyon ile ilişkilendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Intrauterine growth retardation (IUGG) is a fetal growth disorder in which the expected fetal weight for gestational age is below the 10th percentile. Among the maternal, utero-placental and fetal causes that adversely affect the growth potential of the fetus, most of the IUGG cases are caused by utero-placental circulation insufficiency. SCUBE-1 is synthesized via the endothelium. The aim of this study was to compare maternal serum SCUBE-1 levels of healthy pregnants with IUGG. Materials and Methods: Our study was planned cross-sectionally between December 2022 and May 2023 at Health Sciences University Adana City Training and Research Hospital. A total of 90 pregnants between 24-40 weeks of gestation, 45 (50%) of whom were IUGG patients and 45 (50%) of whom were healthy control groups, were included in the study. In the data collection form of the patients, age, height, weight, gestational week, USG week, Parity and Number of Pregnancies (Gravida) values and blood parameters were recorded. SCUBE-1 levels were evaluated in the laboratory with CUB-EGF domain-containing protein-1 (SCUBE-1) Elisa kits in the Human Signal peptide produced by Bioassay Technology Laboratory (CHINA). In this study, all analyses were performed using SSPS 26 (Chicago, IL, USA) statistical software package. Results: There was no statistically significant difference between the study group with IUGG and the healthy control groups in terms of sociodemographic and blood parameter data. A statistically significant difference was found between the IUGG groups and the healthy control groups in terms of SCUBE-1 serum levels. Conclusion: The maternal serum level of SCUBE-1 in the IUGG group was found to be statistically higher than in the healthy control group and it was concluded that SCUBE-1 may be a valuable protein that helps in the diagnosis of IUGG. In conclusion, this study showed that SCUBE-1 level was significantly higher in IUGG pregnants compared to healthy pregnants. This elevation has been associated with placental dysfunction due to vascular endothelial damage.