Eskişehir'de yaşayan Afrikalı öğrencilerin lisansüstü eğitim sürecine ilişkin görüşleri
Opinions of African students living in Eskisehir on the graduate education process
- Tez No: 820724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OĞUZ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, Lisansüstü eğitim, Afrikalı öğrenciler, Nitel araştırma, Higher Education, Postgraduate education, African students, Qualitative research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, Eskişehir ilinde yüksek lisans ve doktora programlarında eğitime devam eden Afrikalı öğrencilerin lisansüstü eğitim sürecine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Yöntem: Nitel araştırma yaklaşımına göre düzenlenen araştırma yöntemi betimleyici nitel araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde öğrenim gören 6 kadın ve 21 erkek olmak üzere toplam 27 Afrikalı lisansüstü öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplamak için araştırmaya gönüllü olarak katılan öğrencilerle hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış görüşme formu kapsamında ve araştırmacı tarafından hazırlanan 20 adet açık uçlu soru sorulmuştur. Sonuçlar içerik analizi yapılarak kodlanmış, kategoriler ve alt kategoriler oluşturulmuştur. Bulgular: Araştırmada elde edilen veriler analiz edildiğinde Afrikalı öğrencilerin Türk yükseköğretimini tercih etme nedenleri, Afrikalı öğrencilerin Türkiye'deki yaşamları ve mezun olduktan sonraki sürece ilişkin planları temalarına ulaşılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırman sonucunda Afrikalı öğrencilerin eğitim kalitesi nedeniyle Türkiye'yi tercih ettikleri, kültür farklılığı, dil farklılığı gibi sorunlar yaşadığı, katılımcıların çoğunluğunun eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'den ayrılma planı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara, öğrencilere ve karar alıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research is to determine the opinions of African students during their education in masters and doctoral programs in Eskişehir. Method: The research was carried out using the qualitative research method. The study group research consists of 27 African graduate students, 6 women, and 21 men, studying at Anadolu University, Eskişehir Technical University, and Eskişehir Osmangazi University in the 2021-2022 academic year. In order to collect the data, semi-structured interviews were prepared with the students who voluntarily participated in the research and 20 open-ended questions prepared by the researcher were asked. The results were coded with content analysis and categories and subcategories were created. Results: When the data obtained in the research were analyzed, the themes of the reasons why African students prefer Turkish higher education, African students' lives in Turkey, and their plans for the process after graduation were reached. Conclusion and Suggestions: As a result of the research, it was concluded that African students prefer Turkey because of the quality of education, they experience problems such as cultural and language differences, and the majority of the participants plan to leave Turkey after completing their education. Recommendations for researchers, students, and decision-makers are presented in line with these results.