Geri Dön

H_∞ control of linear differential-algebraic equations(DAEs) systems

Lineer diferansiyel-cebirsel denklem sistemlerinin H_∞ kontrolü

  1. Tez No: 820845
  2. Yazar: HASAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT KARABACAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: H_∞ Kontrol, Diferansiyel-cebirsel denklem sistemleri, Bisection metodu, Singüler pertürbasyon metodu, Balanced truncation yaklaşımı, Model indirgeme, H_∞ Control, Systems of differantial-algebraic equations(DAEs), Bisection method, Singular perturbation method, Balanced truncation approach, Model order reduction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69

Özet

Bu tezde diferansiyel-cebirsel denklem sistemlerinin transfer fonksiyonlarının H_∞-normu incelenmiştir. Bu tez beş bölüm olarak düzenlenmiştir. İlk bölümde, kontrol teorisine giriş yapılmış, kontrolün temel elemanları tanıtılmış, kontrol teorisinin tarihsel gelişimi dönemsel bazda detaylı olarak ele alınmış ve H_∞ kontrole ilişkin literatür taramasına yer verilmiştir. İkinci bölümde, sonraki bölümlerde kullanılacak olan temel tanım ve teoremler anlatılmış, ayrıca çalışmanın teknik altyapısını oluşturan daha ileri düzeydeki kavramlar ve terminoloji sunulmuş ve bunlara ilişkin detaylı açıklama ve örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde, transfer fonksiyonlarının H_∞-normlarının hesaplanmasında kullanılan, bisection ve genişletilmiş dengelenmiş singüler pertürbasyon metotları anlatılmış, bu metotlara ilişkin algortimalar MATLAB komutları ile birlikte verilmiştir. Ayrıca genişletilmiş dengelenmiş singüler pertürbasyon metodunu oluşturan, balanced truncation yaklaşımı ve singüler pertürbasyon metodu ayrı başlıklar altında detaylı olarak anlatılmıştır. Dördüncü bölümde kontrol teorisinin farklı alanlarından seçilen sayısal örnekler her iki metotla da çözülmüş ve bulunan H_∞-norm değerleri karşılaştırılarak hata payları hesaplanmıştır. Son bölümde ise elde edilen bulgular ve sonuçlar tartışılmıştır. Amaç: Bu araştırmada diferansiyel-cebirsel denklem sistemlerinin transfer fonksiyonlarının H_∞-normunun hesaplanması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada bisection ve genişletilmiş dengelenmiş singüler pertürbasyon metotları kullanılmış ve yüksek boyutlu sistemlerin daha düşük boyutlu sistemlere dönüştürülmesinde (model indirgeme) balanced truncation yaklaşımından yararlanılmıştır. Bulgular: Bu metotlar D=0 için, diferansiyel-cebirsel denklem sistemlerine uygulanmıştır. Sonuç: Bu metotlarla bulunan H_∞-norm değerleri arasındaki hata payının yeterince küçük ve duyarlılığının tatmin edici bir düzeyde olduğu gözlemlenmiştir.

Özet (Çeviri)

In this dissertation, H_∞-norm of transfer functions of systems of differential-algebraic equations(DAEs) is investigated. This dissertation is organized into five chapters. In the first chapter, thoery and basic elements of control are introduced, its historical development is handled on a periodic basis in detail and literature review about H_∞ control is included. In the second chapter, the fundamental definitions and theorems which will be used in the next chapters are told, moreover advenced concepts and terminology, which create the technical infrustracture of the work, are propossed and detailed explanations and examples are given. In the third chapter, bisection and extended balanced singular perturbation methods, which are used to evaluate the H_∞-norm of transfer functions of systems of differential-algebraic equations(DAEs), are told, the algorithms about the methods are given with their MATLAB commands. Moreover, balanced truncation approach and singular perturbation method, that make up extended balanced singular perturbation method, are told in detail under seperate titles. In fourth chapter, the numerical examples, selected from various fields of control theory, are solved with the both methods, too and the error tolerance is calculated by comparing the found norm values. In the final chapter, obtained findings and conclusions are discussed. Purpose: This research aimed to calculate the H_∞-norm of transfer functions of systems of differential-algebraic equations(DAEs). Method: In this study, bisection and extended balanced singular perturbation methods are used and utilized from balanced truncation approach to reduce the higher dimensional systems to lower dimensional models(model order reduction). Findings: This method has been applied to systems of differential-algebraic equations(DAEs) for the case D=0. Results: It is observed that the error tolerance between H_∞-norm values obtained via the methods, is sufficiently small and its sensitivity is in a satisfied level.

Benzer Tezler

  1. Karma sistemlerin tümleyen değişkenli modelleri

    Complementarity modeling of hybrid system

    SELİM TÜRKYILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KÜLMİZ ÇEVİK

  2. D.A. makinasının parametre kestirimli adaptif optimal kontrolu

    Adaptive optimal control with parameter estimation of A.D.C. machine

    CİHANGİR HAN SELEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1992

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    DOÇ. DR. FUAT GÜRLEYEN

  3. Yaş kemikler için elektromekanik bir model

    An Electromechanical model for wet bones

    M.TACETTİN ŞARIOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Makine Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. HİLMİ DEMİRAY

  4. Dinamik problemlerin zaman uzayında sonlu eleman metodu ile çözümü

    Başlık çevirisi yok

    ERDEM ENGİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. M. HASAN BODUROĞLU

  5. Doğru akım makinasının adaptif ve optimal kontrolunun pratik gerçeklenmesi

    Practical implementation of optimal model reference adaptive control of direct current machine

    VEDAT DEVECİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. M. KEMAL SARIOĞLU