Bağlanma stillerinin internet bağımlılığı üzerindeki etkisinde aleksitimi ve duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolünün incelenmesi
Investigation of mediator role of alexithymia and difficulty in emotion regulation in the effect of attachment styles on internet addiction
  1. Tez No: 820988
  2. Yazar: GİZEM İKİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, İnternet bağımlılığı, Aleksitimi, Duygu düzenleme güçlüğü, Attachment styles, Internet addiction, Alexithymia, Difficulty in emotion regulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siber Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Teknolojideki gelişmelerle beraber internet kullanımının artmış olması, internet bağımlılığı kavramını günümüzde önemli bir noktaya taşımıştır. İnternet bağımlılığının yaygınlık düzeyi pek çok faktörden etkilenebilmektedir. Bu araştırmada bağlanma stillerinin internet bağımlılığı üzerindeki etkisinde aleksitimi ve duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolleri incelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda çevrimiçi yollarla 20-35 yaş aralığında; 173 kadın, 84 erkek, toplamda 257 katılımcıya ulaşılmıştır. Bu katılımcılardan sırasıyla, Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği, Türkçe TAÖ-20/ Türkçe Toronto Aleksitimi Ölçeği, Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği, Young İnternet Bağımlılığı Testi̇- Kısa Formu (YİBT-KF)'nu doldurmaları istenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere Bağımsız Örneklem T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve basit aracılık analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda güvenli bağlanma ile internet bağımlılığı ilişkisinde aleksitiminin tam aracılık rolü olduğu, kaçıngan ve kaygılı bağlanmanın internet bağımlılığı ile arasındaki ilişkide aleksitiminin kısmi aracılık etkisi olduğu; güvenli bağlanma ve kaygılı bağlanma ile internet bağımlılığı ilişkisinde duygu düzenleme güçlüğünün tam aracılık rolü olduğu, kaçıngan bağlanma ile internet bağımlılığının arasındaki ilişkide ise duygu düzenleme güçlüğünün kısmi aracılık etkisi olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular ilgili literatürden destekle tartışılmış ve internet bağımlılığını etkileyen faktörler ve internet bağımlılığının önlenmesi adına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The increase in internet usage with the developments in technology has brought the concept of internet addiction to an important point today. The prevalence of Internet addiction can be affected by many factors. In this study, the mediating roles of alexithymia and difficulty in emotion regulation in the effect of attachment styles on internet addiction are examined. For this purpose, between the ages of 20-35; a total of 257 participants, 173 women and 84 men, were reached in online platforms. These participants were asked to fill in the Informed Consent Form, Demographic Information Form, Three-Dimensional Attachment Styles Scale, Turkish TAS-20/ Turkish Toronto Alexithymia Scale, Difficulty in Emotion Regulation Scale, Young Internet Addiction Test - Short Form, respectively. Independent Sample T-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Analysis and simple mediation analyzes were applied to the data obtained from the study. As a result of the research, it was found that alexithymia had a full mediator role in the relationship between secure attachment and internet addiction, and that alexithymia had a partial mediation effect on the relationship between avoidant and anxious attachment and internet addiction; It has been concluded that difficulty in emotion regulation has a full mediating role in the relationship between secure attachment, anxious attachment and internet addiction, and that emotion dysregulation has a partial mediation effect in the relationship between avoidant attachment and internet addiction. The findings were discussed with the support of the relevant literature and the factors affecting internet addiction and suggestions for preventing internet addiction were presented.