Populasim of the kadro movement and its roots - An example of a different understanding of populasim
Kadro hareketinin halkçılık anlayışı ve kökenleri - Farklı bir halkçılık anlayışı örneği
- Tez No: 82102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadro, Ulusal Kurtuluş İdeolojisi, halkçılk, Rus Narodnichestvo Hareketi, Kadro, National Liberation Ideology, populism, Russian Narodnichestvo Movement
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, Kadro hareketinin halkçılık anlayışı, kendisinden önceki halkçılık anlayışı ile olan benzerlik ve farklılıkları vurgulanarak incelenmiştir. Bu bağlamda, Türkiye'de halkçılığın evrimine de yer verilmiştir. Türkiye'de halkçılığın tarihinde önemli figürler olmalarından dolayı, Ziya Gökalp'ın ve o dönemdeki Cumhuriyet Halk Partisi liderlerinin halkçılık anlayışları ele alınmıştır. Kadro hareketinin halkçılık anlayışım, v bu kişilerin halkçılık anlayışından farklı kılan noktalar, bu hareketi, ondokuzuncu yüzyıl Rus halkçılarına yaklaştıran noktalardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the understanding of the populism of the Kadro movement is analyzed with specific emphases on its similarities to and differences from the understanding of populism before the movement. Therefore, a history of evolution of populism in Turkey is given. Ziya Gökalp's understanding of populism as well as the understanding of populism by the leaders of the Republican People's Party are examined because these figures are the leading ones in the history of evolution of populism in Turkey. It is emphasised that what makes the populism of the Kadro movement different from these leading figures' populism, relates it to the Russian social reformist populists of the nineteenth century.