2000'den günümüze Türk resim sanatında kent imgesi
The image of the city in Turkish painting art since 2000
- Tez No: 821086
- Danışmanlar: DOÇ. YILDIZ ERSAĞDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kent, İmge, Sanat, Türk Resim Sanatı, Sanatçı, City, Image, Art, Turkish Painting Art, Artist
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kentler, insanlık tarihi boyunca değişime ve gelişime tanıklık etmişlerdir. Kent, birçok alanda araştırma konusu olmuş, resim sanatının ilk dönemlerinden itibaren sanat eserlerinde etkisini göstermiştir. Kent imgesi, günümüze kadar olan zamanda içerik zenginliğini korumuş ve güncel tutmuştur. Aidiyetsizlik, yabancılaşma, yalnızlık, bellek ve mekan kentin beraberinde getirdiği ve bireyin sık sık yaşam içinde sorguladığı kavramlardır. Günümüzde de hala daha sanatçılar kent imgesinin bu kavramsal içeriğini, görsel zenginliğini ürettikleri işlere referans almışlar ve konu edinmişlerdir. Bu bağlamda tez çalışmasının genel yapısında, 2000'den günümüze Türkiye'de değişen ve yenilenen sanat ortamı irdelenmiş, sanat inisiyatifleri, müzeler, fuarlar ve bienallerden bahsedilmiştir. Türk resim sanatında; Matrakçı Nasuh'tan Devrim Erbil'e kadar uzanan, kent imgesini çalışmalarına yansıtan sanatçılar örnek gösterilmiştir. Kent imgesini sorgularken, kentlerin tarım devriminden sanayi devrimine kadar olan tarihsel sürecine, bu sürecin sanata nasıl yansıdığına, kent yaşamının olumlu ve olumsuz yönlerine değinilmiştir. Kent kavramı ile beraberinde gelen bellek, mekan, yabancılaşma gibi kavramlar açıklanıp tartışılmıştır. Son olarak ise, günümüzde çalışmalarına kent imgesini konu alan genç kuşak sanatçılar ve güncel sanat piyasasında yer edinmiş sanatçıların resimleri ikonografik olarak çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities have witnessed change and development throughout human history. The city has been the subject of research in many fields and has shown its influence in works of art since the early periods of painting. The image of the city has preserved its richness of content and kept it up to date until today. Non-belonging, alienation, loneliness, memory and space are concepts that the city brings with it and that the individual often questions in life. Today, artists have taken this conceptual content and visual richness of the city image as reference and subject matter in their works. In this context, in the general structure of the thesis, the changing and renewed art environment in Turkey since 2000 has been analyzed and art initiatives, museums, fairs and biennials have been mentioned. In the Turkish art of painting, artists from Matrakçı Nasuh to Devrim Erbil, who reflected the image of the city in their works, were given as examples. While questioning the image of the city, the historical process of cities from the agricultural revolution to the industrial revolution, how this process is reflected in art, the positive and negative aspects of urban life are mentioned. Concepts such as memory, space, alienation that come along with the concept of city are explained and discussed. Lastly, the paintings of young generation artists and artists who have gained a place in the contemporary art market and whose works are based on urban imagery are analyzed iconographically.