Hadislerde kavram tanımlamalarınıntespit ve tahlili
Detection and analysis of concept definitions in hadiths
  1. Tez No: 821108
  2. Yazar: AZİME ÖNDER ÖZMİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP KIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Kavram, Tanım, Mukayese, Cahiliye döneminde kullanılan kelimeler, Hadith, Concept, definition, comparison, word used in the period of ihnorance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) tanımladığı bazı kelimeler ile ilgili olan bu çalışma, bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi, yöntemi ve kapsamı izah edildikten sonra birinci bölümde kavram, terim, tanım, anlam ve Hz. Peygamber'in (s.a.s.) üslûbu hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Hz. Peygamber'in (s.a.s.) tanımladığı kelimeler, konularına göre tasnif edilerek incelenmiştir. Bunun yanında Hz. Peygamber'in (s.a.s.) kelimelere yüklediği anlam ile bu kelimelerin Cahiliye döneminde kullanıldığı anlam arasında mukayese yapılmış, bunun sonucunda Hz. Peygamber'in (s.a.s.) tanımladığı kelimelerin genellikle Cahiliye döneminde kullanılan anlamıyla ilişki kurarak yeni terimler/kavramlar oluşturduğu görülmüştür. Bu kavramların büyük bir kısmının din ve ahlakla ilgili olması da Hz. Peygamber'in (s.a.s.) kelimeleri tanımlamak suretiyle bir din dili oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This work, which is about what Prophet Muhammad (pbuh) described some words, has an entrance, two parts and a conclusion. The entrance section explain this work purpose, important, method and content after that the first part gives information about concept, term, definition, meaning and Prophet Muhammad's style. In the second part the words that Prophet Muhammad defined were analyzed by classifying them according to their subjects. Besides a comparison was made between the meaning that the Prophet Muhammad attributed to the words and the meaning of these words in the period of Ignorance, As a result, it was seen that the words defined by the Prophet Muhammad formed new terms/concepts by establishing a relationship with the meaning used in the period of Ignorance. The fact that most of these concepts are related to religion and morality shows that the Prophet Muhammad created a language of religion by defining words.