Sigortacılık sektöründe başarı kriteri olarak pozitif psikolojik sermaye
Positive psychological capital as a success criteria in the insurance sector
- Tez No: 821180
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Pozitif psikoloji, Pozitif psikolojik sermaye, sigortacılık sektörü, Türkiye, anket uygulaması, Positive psychology, Positive psychological capital, insurance industry, Turkey, survey application
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Pozitif psikolojik sermaye, performansı ve memnuniyeti, onu oluşturan bireysel güçlü yönlerden daha iyi öngören temel bir yapıdır. Pozitif psikolojik sermayeyi, psikolojinin çeşitli alanlarında yeni ortaya çıkan kavram olarak, günümüzde, araştırmacılar ve uzmanlar psikolojik sermayenin rolünü ve işlevini giderek daha fazla kabul etmekte ve işyerlerinde optimal gelişmeyi sağlama potansiyeline sahip olduğuna inanmaktadır. Pozitif psikolojinin sahip olduğu bu potansiyel, bir çerçevede başarı faktörü ile ilişkilidir. Günümüzün rekabet ortamında örgütler sadece görevlerini yerine getirerek varlıklarını sürdürmesi ve başarıya ulaşması olanaksızdır. Dolayısıyla pozitif psikolojik sermayenin önemi, sağladığı avantajlar ile sektörün başarısı konusunda ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda sektörler içerisinde, ülkeler için önemli bir yere sahip olan sigortacılık sektörünün ilgili konuda araştırılması önem arz etmektedir. Araştırmanın amacı, Türkiye piyasa koşullarında istihdam durumunda olan sigorta çalışanlarının pozitif psikolojik sermaye aracılığıyla yaratıcılık, iş geliştirme ve işletme başarı kriterlerinin arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Türkiye'de sigortacılığın yaklaşık 135 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünüldüğünde, araştırmanın önemi açığa çıkmaktadır. Bu bağlamda araştırma Psycap ölçeği kullanılarak Antalya ilinde sigortacılık sektöründe çalışan 159 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda Antalya'da sigortacılık sektöründe çalışan katılımcıların sosyo-demografik yapılarıyla pozitif psikolojik sermaye faktörlerinin anlamlı ilişkiye sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bu husus bireysel-örgütsel başarı ilişkisinde Türkiye'deki sigortacılık sektörü ve sektörün gelişimi için oldukça anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
Positive psychological capital is a fundamental construct that predicts performance and satisfaction better than the individual strengths that compose it. Positive psychological capital, as a newly emerging concept in various fields of psychology, nowadays, researchers and experts are increasingly accepting the role and function of psychological capital and believe that it has the potential to ensure optimal development in the workplace. This potential of positive psychology is related to the success factor in a framework. In today's competitive environment, it is impossible for organizations to survive and achieve success simply by fulfilling their duties. Therefore, the importance of positive psychological capital emerges in terms of the success of the sector with the advantages it provides. In this context, it is important to research the insurance sector, which has an important place for countries among the sectors, on the relevant subject. The aim of the research is to reveal the relationship between creativity, business development and business success criteria through positive psychological capital of insurance employees who are employed in Turkish market conditions. Considering that the insurance business in Turkey has a history of approximately 135 years, the importance of the research becomes clear. In this context, the research was carried out with 159 people working in the insurance sector in Antalya, using the Psycap scale. In the results obtained, it was found that the social demographic structures of the participants working in the insurance sector in Antalya and positive psychological capital factors had a significant relationship. This issue is very meaningful for the insurance sector in Turkey and the development of the sector in terms of individual-organizational success.