30 Ekim 2020 tarihli Samos depremi özelinde İzmir'deki yerel zemin koşullarının ve dinamik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of local site conditions and dynamic properties of İzmir considering samos earthquake of 30 October 2020
  1. Tez No: 821288
  2. Yazar: CEMREGÜL DİREKTÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Samos Depremi, tektonik, sıvılaşma, zemin dinamiği, Samos Earthquake, tectonics, liquefaction, soil dynamics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezde İzmir Körfezi'nde yer alan ve 2020 Samos Depremi'nden etkilenen bölgenin dinamik zemin özellikleri ve yerel zemin koşulları incelenmiştir. Deprem kuvvetleriyle zeminde meydana gelen ve birçok hasara sebep olan sıvılaşma problemi ele alınmış, mekanizması ve etken faktörleri ile birlikte değerlendirilmiştir. İzmir ve çevresindeki zeminin jeolojik özellikleri ve tektoniği incelenmiş; bu bölgede geçmişte meydana gelmiş depremler ve bu depremlerin sonuçları hakkında bilgi edinilmiştir. İzmir Körfezi'nde yer alan ve Samos Depremi'nden sonra sıvılaşma belirtileri gösteren İçmeler ve Gülbahçe zeminlerinden alınan örneklerin karakteristiği belirlenmiş ve zemin profilleri oluşturulmuştur. Örselenmiş ve örselenmemiş örneklere dinamik üç eksenli deneyler uygulanarak bu bölgenin sıvılaşma direnci ve dinamik davranışı ile ilgili bilgi edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, dynamic soil properties and local site conditions of the region in the Izmir Bay and affected by the 2020 Samos Earthquake were examined. The liquefaction problem, which occurs on the ground due to earthquake forces and causes many damages, has been discussed and evaluated together with its mechanism and factors which effect liquefaction. The geological features and tectonics of the ground in and around Izmir, the earthquakes that occurred in the past in this region and the results of these earthquakes were examined. The characteristics of the soil samples taken from İçmeler and Gülbahçe in İzmir Bay, which showed signs of liquefaction after the Samos Earthquake, were determined and soil profiles were created. By applying dynamic triaxial tests to disturbed and undisturbed samples, information about liquefaction resistance and dynamic behaviour of this region was obtained.