Akut ve tekrarlayan bronşiolit tanısıyla takip edilen hastaların çinko, selenyum, bakır, magnezyum düzeylerinin karşılaştırılması
A comparison of zinc, selenium, copper, magnesium levels of patients followed with acute and recurrent bronchiolitis
  1. Tez No: 751588
  2. Yazar: DOĞUKAN SUSAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNAZ ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut ve tekrarlayan bronşiolit, çinko, selenyum, bakır, magnezyum, Acute and recurrent bronchiolitis, zinc, selenium, copper, magnesium
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Bronşiolit 2 yaş altı infantlarda, çoğunlukla virüslerin neden olduğu alt solunum yolu enfeksiyonudur. Hava yollarındaki enflamasyon sonucunda oluşan ödem, mukus artışı ve hücresel debrislerin birikimi ile bronşiol lümeninin obstrüksiyonu sonucu hışıltı, öksürük, hızlı soluk alıp verme, göğüste çekilmeler ve ekspiryumda uzama gibi klinik bulgular ortaya çıkmaktadır. Eser elementler birçok enzimatik reaksiyonda kofaktör olarak rol oynamaktadır, aynı zamanda çinko, bakır, magnezyum ve selenyum ise hücre içi ve hücre dışı sinyal iletiminde görev almaları dışında birçok enfeksiyöz ve enflamatuar yolakta da rol oynamaktadır. Çalışmamızda; antioksidan ve anti-inflamatuar olarak önemli role sahip olan bu eser elementlerin akut ve tekrarlayan bronşiyolit tanılarıyla yatışı yapılan 1 ay-24 ay arası süt çocuklarında düzeylerinin belirlenerek aynı yaş grubundaki sağlıklı süt çocukları ile karşılaştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun 17.09.2020 tarihli 192 no'lu karar izni ile yapıldı. Ekim 2020–Mart 2021 tarihleri arasında, ebeveynleri çalışmaya katılmayı kabul eden ve akut bronşiolit tanısıyla hastaneye yatışı yapılan 1 ay-24 ay arası 30 infant, servise yatışı sırasında öyküsünden tekrarlayan bronşiolit olduğu öğrenilen 31 infant ve 34 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 95 hasta alındı. Çalışmaya alınan olguların cinsiyetleri, yaşları ve eser element düzeyleri kaydedildi. Eser element düzeyleri için lacivert kapaklı eser element tüpüne 3 cc alınan kan santrifüj edilerek elde edilen plazma -20 derecede saklanarak eser element düzeyleri atomik absorpsiyon spektrometresi yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: İlk atak grubunda 30, tekrarlayan atak grubunda 31 ve kontrol grubunda 34 olmak üzere toplam 95 infant çalışmaya alınmıştır. Hastaların yaşları 1-23 ay aralığında olup grupların yaş ortalaması istatistiksel olarak benzer dağılıma sahiptir (p>0.05). İlk atak grubundaki hastaların çinko değerleri istatistiksel olarak tekrarlayan atak ve kontrol grubundan düşüktür (p0.05). Kontrol grubu selenyum ortalaması ilk atak ve tekrarlayan atak grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktür (p0.05). Sonuç: Akut bronşiolit nedeniyle takip edilen infantlarda çinko düzeyi tekrarlayan bronşiolit ve kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptanmışken, selenyum düzeyi kontrol grubunda, diğer iki gruba göre düşük bulunmuştur. Bakır ve magnezyum düzeyleri açısından gruplar aarasında anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Bronchiolitis is a lower respiratory tract infection in infants under 2 years of age, mostly caused by viruses. Clinical findings such as wheezing, coughing, rapid breathing, chest retractions, and prolonged expiration occur as a result of edema, increased mucus, accumulation of cellular debris, and obstruction of the bronchiole lumen as a result of inflammation in the airways. Trace elements play a role as cofactors in many enzymatic reactions, while zinc, copper, magnesium and selenium play a role in many infectious and inflammatory pathways, apart from their involvement in intracellular and extracellular signal transduction. In our study; It is planned to determine the levels of these trace elements, which have an important role as antioxidant and anti-inflammatory, in infants aged 1 month-24 months hospitalized with the diagnosis of acute and recurrent bronchiolitis, and compare them with healthy infants in the same age group. Materials and Methods: This work; It was done with the permission of the Health Sciences University Kayseri City Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee with the decision no: 192 dated 17.09.2020. Between October 2020 and March 2021, a total of 95 patients, including 30 infants aged 1 month-24 months, whose parents agreed to participate in the study and were hospitalized with the diagnosis of acute bronchiolitis, 31 infants whose history was learned to have recurrent bronchiolitis during hospitalization, and 34 healthy controls, were recruited. The gender, age and trace element levels of the subjects included in the study were recorded. For trace element levels, plasma obtained by centrifuging 3 cc of blood taken into a dark blue capped trace element tube was stored at -20 degrees, and trace element levels were studied by atomic absorption spectrometry method. Results: A total of 95 infants, 30 in the first attack group, 31 in the recurrent attack group, and 34 in the control group, were included in the study. The ages of the patients were between 1-23 months and the mean age of the groups was statistically similar (p>0.05). The zinc values of the patients in the first attack group were statistically lower than the recurrent attacks and control groups (p0.05). Selenium mean in the control group was statistically significantly lower than the first attack and recurrent attack groups (p0.05). Conclusion: While zinc levels were found to be significantly lower in infants followed up for acute bronchiolitis compared to recurrent bronchiolitis and control groups, selenium levels were found to be lower in the control group compared to the other two groups. There was no significant difference between the groups in terms of copper and magnesium levels.